Det blir sommarteater i år igen!

Hans Qviström, Torbjörn Westerberg och Linda Kumlin. Hälften av skådespelarna i sommarteaterföreställningen Leka med elden.

STA spelar Strindberg

Det ska vara en Strindberg i år. Så ock i Södertälje, där STA, Södertälje Teateramatörer, sätter upp ”Leka med elden” i sommar.

– Det är en enaktare, en komedi, berättar Hans Qviström, regissör och en av rollinnehavarna.

– Fast i Strindbergs värld är komedi långt ifrån någon fars. Men pjäsen har en humoristisk ton och formatet är behändigt.

När den på sin tid hade premiär, berättar Hans Qviström, blev den oerhört kritiserad och ansågs som oerhört utmanande. Mot familjetänket, mot den så kallade kärnfamiljen. Den tog, på ett ironiskt sätt, upp sådana saker som kärlek, var är det för något? Trohet och otrohet, hur kan man förhålla sig till sådant?

Strindberg i Södertälje

– Klart vi ska vara med och fira Strindbergsåret. Södertälje var ju en förutsättning för att han alls skulle finnas, för det var här hans föräldrar lär ha träffats, när hans far var anställd vid dåvarande tullverket eller vad det kan ha hetat på den tiden.

Leka med elden sätts upp utomhus, vid Saltskogs gård och det är första gången, säger Hans Qviström, som det spelas teater vid den äppelträdgården överhuvud taget.

– Det ska bli jättekul. En inte så tokig spelplats också med tanke på att en av rollerna föreställer en ung artist, en konstnär, vilket stämmer med Strindberg själv, bara det är ju roligt. Jag ville hitta en ny plats och var runt och kollade men jag hittade ingen som jag tyckte passade. Och så plötsligt befann jag mig vid en öppen vernissage på Saltskogs gård, denna oas i Södertälje, och det blev som en aha-upplevelse. Det är här vi ska vara!

Strålande väder

Premiären är satt till torsdagen den 26 juli och därefter spelas pjäsen hela den därpå följande helgen. Därefter sista helgen i augusti, samma helg som Kringelfestivalen, men det gör inget, bedyrar Hans Qviström, som också flaggar för ännu fler föreställningar om publikintresset så kräver.

Medverkande är Hans Qviström, Linda Kumlin och Tobias Carlsson, Sandra Karlung, Torbjörn Westerberg och Cecilia Öhrwall, som bland annat gör musiken. För sådan ska det vara, kanske till och med sång på scenen, men det är för tidigt att säga än, konstaterar Hans Qviström.

– Men det är klart vi ska ha musik.

Och så då den obligatoriska frågan: Vad gör ni om det regnar?

– Nej, det gör det inte, lovar Hans Qviström, vi har valt de statistiskt sett mest lovande solhelgerna. Och om det mot förmodan skulle komma några stänk så skjuter vi väl fram föreställningen tills det har slutat regna eller så spelar vi mellan skurarna.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Leka med elden

En komedi i en akt av
August Strindberg

Premiär 26 juli Kl. 19.00 Saltskog Gård i Södertälje

Ett äkta par leds vid varandra. De leker lystet med andra personers känslor för att få eld i sin egen relation.Efter diverse hätskheter och utbrott återgår allt till det gamla. Familjen slår sig ner vid frukostbordet för att äta nystekta flundror.

Medverkande:

Linda Kumlin

Hans Qviström
Tobias Carlsson
Torbjörn Westerberg
Cecilia Q Öhrwall
Sandra Karlung

Regi: Hans Qviström
Musik: Cecilia Q Öhrwall
Scenografi: Torbjörn Westerberg

Föreställningar:

27 juli Kl. 19.00

28 juli Kl. 16.00 och 19.00
29 juli Kl 16.00 och 19.00

22 augusti Kl 19.00
23 augusti Kl 19.00
24 augusti Kl 19.00
26 augusti Kl 16.00 och 19.00

Biljetter:
På plats öppnar kassan 1 tim innan föreställning.
Förbokning kan ske via mejl eller telefon.
Mejl: biljett@sta.nu
Tel: 08 550 11131

Pris: 180:-

Adress: Förvaltarvägen 53 i Södertälje
www.saltskoggard.se

Hemsida: http://www.lekamedelden.se/

Arrangörer:
STA – Saltskog Gård – Södertälje kommun

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar