Dudamel

Gustavo Dudamel och Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela spelar i Caracas Barrio of La Vega i august1 2009. Foto: Nohely Oliveros.

Han valdes till en av världens hundra mest betydelsefulla personer förra året. Och han sysslar inte med musik – han är född i musik, lever i musik, brinner och glöder i den.

-Music is life. And when you play – you give of your life, säjer han när raden av honoratiores från Göteborgs kommun, Västra Götalandsregionen och Volvokoncernen avtackat och dekorerat honom med medaljer, hederstitlar och plaketter och på ganska knagglig engelska förklarat honom sin tacksamhet över att han dirigerat Göteborgs Symfoniker och startat upp El Sistema i Hammarkullen.

”We never forgive you”, som kommunalrådet så freudianskt råkade utbrista.

Jag hörde honom första gången för sex år sen. Vi hade haft sommarkonsert på Oaxen och åkte färjan tillbaka. Min vän i GSO ringde och sa att jag skulle slå på bilradion, dom satt i Albert Hall och en ung kille från Venezuela hade med en dags varsel hoppat in för dirigenten Neeme Järvi som blivit sjuk. Det var Beethovens femma som man ju vet hur den börjar. Ta-ta-ta-taa!

Min lilla syrenblå Lupo lyfte tio meter upp i luften och höll på att blåsa ner i vattnet. Mankan, som har femton inspelningar av femman i bokhyllan sa ”Oj!” och sen ”Oj! ” igen.

Det var inte Beethoven, det var en vulkan som fick ett plötsligt utbrott i Albert Hall och gav efterskalv på en färja mellan Mörkö och Oaxen.

Därefter jag blev en Dudamel-stalker. Jag har hört nästan alla hans konserter i Sverige, jag har trängt mej bakom scen  för att få skaka hand, jag rusat fram, kramat honom och ropat ”I love you!”  och suttit bredvid honom på Hötorgsgrillen utan att få ner en bit.

”Don´t you want something to eat?” frågade han snällt.

”No, I have eaten yesterday”, svarade jag som en sann och nervös stalker bör svara någon som just dirigerat Alpensymfonin av Richard Strauss och skapat en musikupplevelse som man kanske aldrig mer i sitt liv att få uppleva..

Gustavo Dudamel. Foto: Richard Reinsdorf

Första konserten i Konserthuset vid Götaplatsen var att komma nära själva kratern. Energin och vitaliteten från en tjugoåttaårig liten svartlockig kille som med möda försökt kamma ner frisyren bakom öronen, blixtarna for ut genom hans händer, vi satt mitt i utbrottet – här var alltså nyförvärvet – en naturkatastrof!

Göteborgspubliken häpnade och köpte honom direkt. I Berwaldhallen något mera reserverat, i Stockholms konserthus ett direkt motstånd på de dyrare platserna. Man talade halvhögt om att ”ska man nu plocka hit latinos och gringos för att förnya sej”, vilket kanske enligt vissa 75 plus inte behövs eftersom musiken borde dö ut med dom.

Men Mahler, Mozart, Beethoven, Bernstein, Bruckner, Stenhammar, Grieg, Ginastera, Strauss (Richard), Stravinskij och Tjajkovskij behöver ständigt återfödas.

Det intressanta med Gustavo Dudamel är att han inte ser sej som ett ensamt geni utan som en del av en familj om ständigt växer. Tillsammans med miljontals skolbarn i Venezuela har han fått sin musikaliska utbildning i El Sistema, vars grundare José Antonio Abreu gick till regeringen och utverkade en för svenska mått gigantisk grundplåt för att via klassisk musik rädda små skolbarn från att hamna bland soporna på gatan.

För honom var inte kultur nånting som är kul för dom som har tur, utan en social och demokratisk möjlighet för fattiga barn att bli bekräftade och sedda i ett samhälle istället för att hamna utanför.

Musik erbjuder den möjligheten. Via ett instrument som du valt själv är du tillsammans med andra del i ett sammanhang som är större än du själv. Du spelar Ta-ta-ta-ta – och Beehoven lyfter dej på sina vingar. Den befriande upptäckten skapar just det rus som Beethoven en gång drömde om där han satt, ensam, halvdöv, blyförgiftad och förbannad på sitt rum och skrev.

Gustavo Dudamel är inte ensam, han är i toppen på en levande vulkan.

”Det är inte mej ni ska tacka, det är musiken”, säjer han. Blommorna som han fått delar han ut till musikerna. Sen ställer han sej som en i laget och tar emot publikens applåder.

El Sistema har klarat sej igenom åtta regeringar. Nu deltar över en miljoner barn i 140 ungdomsorkestrar, 57 barnorkestrar och 30 symfoniorkestrar. 250.000 barn engageras årligen. Alla kommer inte att bli proffsmusiker men dom kommer att få ett bättre liv. En rad musiker, kompositörer och dirigenter från Venezuela kommer dom närmaste åren att exporteras ut i världen för att återupprätta musiken och ge den ny kraft .

Medan vi västvärlden förminskar kulturens betydelse finns det i andra delar av världen dom som inser den.

Ps. Och jag är glad och stolt över att Södertälje, som så ofta , snabbt tar kulturpolitiska initiativ och inrättar El Sistema i Hovsjö. Ds.

Tips: Youtube –Orquestra Juvenil Simón Bolivar de Venezuela BBC Proms 2007

Född i Helsingborg, journalist, studentteater i Umeå och Lund, doktorand vid Drama-Teater-Filminstutionen i Lund, bildade Musikteatergruppen Oktober, ”Sven Klangs Kvintett” blev ett genombrott, deltog som manusförfattare i Tältprojektet, teatern värvades till Södertälje 1978, extraknäckade på Unga Klara och Dramatiska Institutet som dramaturg, har skrivit och regisserat ett trettiotal pjäser för Oktoberteatern och är speciellt intresserad av hur musik och mångkultur kan förnya teatern.

Lämna en kommentar