Fanfar för författarna
Café Blå i torsdags 26 april. Några gäster med sina kaffekoppar och bakverk, en del förstrött bläddrande i någon tidning, någon annan med blicken drömmande i fjärran, några inbegripna i ett stilla samtal.
På disken invid kassaapparaten två stora tårtor, i väntan på de som har deltagit i Kulturdelens skrivartävling. Det vankade uppläsning av vinnartexterna, det vankade prisutdelning och det vankade tårta.
Kaféet fylldes snart, fler vuxna blev det inte. Alla som skickade in bidrag till tävlingen visade sig vara Södertäljebor i förskingringen, intressant nog. Är man en nättidning så är man, den kan läsas världen över och i princip skulle vi kunna ha fått in bidrag från Ecuador, där vi faktiskt har läsare. Men, den som nu var längst bort var också vinnaren i vuxenklassen, Niklas Magnusson och han bor i Norge.
Vuxentexten först
Stämningen var på topp när Anders Johnsson, bibliotekarie med tidigare tjänst i Södertälje, läste upp Niklas Magnussons ”Erövringen”.
Den är ju skriven för vuxna läsare, vilket föranledde oss att ställa frågan till den mestadels unga publiken: Vem är det som berättar? Och jo, några hade snappat vem textens ”jag” är.
— Oj så svår den var, suckade en av de yngre åhörarna, medan han proppade munnen full av gräddtårta i pausen mellan de båda texterna.
— En bok, fortsatte han. En bok kan väl inte prata. Och när den sa att det var hans tvillingbror som låg vid sidan om honom på bordet, då tänkte jag att han menade att han hadehämtat honom på loppis.
Förhoppningsvis gick han därifrån med en ny insikt, att i böckernas värld är allting möjligt, tillåtet och på sitt sätt sant.
Lyssnande ungdomar
Ungdomsklassen bestod i sin helhet av ungdomar från Wasaskolans mellanstadium. Vinnaren, Amanda Kass-Elias var på plats tillsammans med föräldrar och syskon,skolkamrater och lärare. Och efter tårtan var det dags för hennes novell Den döda skolan och andarna. Margareta Lithén, journalist och proffsuppläsare, framförde texten och publiken satt blixtstilla och lyssnade uppmärksamt. Efteråt blandades applåderna med busvisslingar och glada tillrop. Efteråt också en fanfar, framförd av fotograf Olof Näslund, också han från Kulturdelen, på ett för ändamålet extra fint instrument.
— Den här, sa publiken om Amanda Kass-Elias text, den var riktigt spännande.
Juryns motiveringar
Det var ju också därför berättelsen vann. För att den är spännande, lite mystisk och för att man inte förrän på slutet vet vad som ska hända. Dessutom är den välskriven. Så löd juryns motivering.
Motiveringen i vuxenklassen låter så här: Novellen Erövringen vinner Kulturdelens skrivartävling, vuxenklassen, främst för sitt udda perspektiv, som ger själva läsningen ytterligare en dimension. Juryn har också fäst sig vid de många fina formuleringarna.
Priserna
Hur kom du på idén till just den här berättelsen, frågade vi Amanda.
— Jag ville skriva något spännande jag tycker att spöken och sådant är så vanligt så jag ville ta något annat. Bara för att den är spännande ville jag att den skulle sluta bra.
Amanda Kass-Elias fick en kasse full med böcker från biblioteket som pris, Niklas Magnusson har en att hämta och i hans kommer också några böcker från bokförlaget Tusculum att ligga. Dessutom fick de båda vinnarna ett presentkort var på ateljéfotografering hos Telgefoto.
Och så äran förstås.
Nu är det hög tid att släppa fram vinnartexterna, var så goda!
Läs Erövringen av Niklas Magnusson
Läs Den döda skolan och andarna av Amanda Kass-Elias
Text: Ingrid Sjökvist
Foto: Olof Näslund
Ingrid Sjökvist
Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.
Grattis Amanda!!
Kramar från Kicki
(din gamla fröken på Pumpans förskola)