Järna kulturnatt – tankar i efterhand

Patrick Dallard från Mollstaberg säljer galetter, ett slags franska pannkakor, från sin specialbyggda husvagn.

God stämning, massor av besökare och fina kulturinslag. Det gick vägen för Järna Kulturnatt även om arrangemanget planerades så snabbt att alla i byn inte riktigt hängde med.

Den varma franska pannkakan med ostfyllning var uppskattad medan mörkret föll över det allt kyligare Klockaretorget. Faktumet att året nått slutet av oktober 2012 tog till slut ut sin rätt. Värmen som skapats på torget och Storgatan under dagen fick istället smita in till de olika scener som fortsatte att bjuda på kultur under kvällen och in i natten.

Järna Kulturnatt gick av stapeln längs med en axel tvärs mot järnvägsspåren som skär rätt genom byn, med Gula Villan i ena änden och fritidsgården i Futurum-byggnaden åt andra hållet. Ner mot järnvagsstationen i kafét Åsgatan 2 var det konstuställning och upp längs med Storgatan och förbi Klockaretorget bjöds på viss försäljning, en hantverksby, uppträdanden och konstutställningar i affärernas skyltfönster. Biblioteket hade extraöppet. Senare på kvällen gick det relativt nystartade Be a Star in Järna av stapeln på Järna Värdshus.

En skördefest kan den kanske kallas, Järna Kulturnatt. Gratis kulturfrukter till alla som ville smaka. Från barnteater, dansuppvisningar och konstutställningar till gungande världsmusik och angelägna visor. Plus massor annat.

Dansuppvisning med JAM Dansstudio från ABF på Klockaretorget.

Tomas Falk, en en av de huvudansvariga från Gula Villan, är nöjd med hur det hela gick.

– Jag tycker det var succéartat! Väldigt kul och otroligt mycket folk som kom, säger han när han får frågan en tid efteråt.

Arrangörerna uppskattar att över 5 200 gäster besökte de olika programpunkterna. Självklart så bygger siffrorna på uppskattningar och många har besökt flera aktiviteter under dagen och kvällen, men samtidigt så slutade personalen på fritidsgården/Futurum att pricka av folk när besöksantalet passerade 2 200 personer.

Cirkusskola på Futurum.

Skälet till att kulturnatten blev av är att byn mobiliserat. Kommundelsnämnden satte av pengar och en grupp personer på Gula Villan tog tag i att arrangera det praktiska. Järna fritidsgård har också jobbat hårt med arrangemanget. Utöver dessa har många andra bidragit till festen, som ABF Södertälje-Nykvarn, lokala företag, föreningar och individer.

Men det finns de som lämnades vid sida av också. Var fanns J-Town, Under Tallarna, Kulturfabriken och Moving Art till exempel? De är också föreningar som engagerar sig för Järna och jobbar hårt och det finns säkert fler som gärna varit med men som inte nämns här. Kritiken efteråt har varit att kulturnatten var för dåligt förankrad.

Fullsatt i Gula Villan när Nicolai Dunger spelade. Foto: Daniel Johnston.

Tomas Falk tar kritiken på två olika sätt.

– Kulturnatten ordnades på kort varsel och det blev ändå bra till slut – det är inte lätt att känna till alla som vill vara med. Folk får se det här som ett startskott. Vi vill att det ska vara öppet för alla som vill delta.

Sedan har han tänkt över hur kulturnatten kan arrangeras 2013. – Den kan bli ännu större! Alla lokala krafter ska med, annars funkar det inte. Målet är minst nio scener/ateljéer där det händer saker. Vi drar igång innan sommaren nästa gång, så folk får tid att engagera sig.

Ahmadu Jah & The Highlife Orchestra på ett knökfullt Futurum.

Järna Kulturnatt blev ett lyckat publikt arrangemang. Oavsett om man räknar huvuden i publiken, ser till den konstnärliga verkshöjden hos konstnärerna som deltog eller försöker kvantifiera den fina stämning som spreds i byn. Mer av saktmodig framförhållning och ett antal arrangörsträffar i förväg skadar nog inte till nästa år. Sedan ska det inte heller glömmas bort att det är kommundelen som stått för fiolerna. Tyckte politikerna att festen var värd notan?

Text: Daniel Johnston

Foto: Göran G. Johansson. Kartan ritad av Ellen Molnia.

Här kan man läsa hela programmet.

Daniel Johnston är frilansande journalist, musiker och scentekniker. Utexaminerad från JMK, Stockholms universitet, 2010. Jobbar även deltid på ABF Södertälje-Nykvarn med kultur och annat i kommunens södra delar.

Lämna en kommentar