Kretsenkonstnärer till Japan

Den 9 november ger sig flera av konstnärerna från Galleri Kretsen i Södertälje ut på långresa.  I två veckor ska de ställa ut sina verk i Japan, först en vecka i Yokohama och därefter en vecka på svenska ambassaden i Tokyo. Totalt kommer fjorton konstnärer från Kretsen att vara representerade, och många av dem själva personligen på plats.

Utställningarna är ett svar på den japanska samlingsutställningen i Södertälje Konsthall 2010 som många av oss minns, inte minst för den suggestiva labyrinten av uppblåsta plastpåsar med korn av olika slag i.

”Själv tycker jag mycket om Mitsuharu Miyakes installation med de vardagligaste av föremål – plastpåsar. Han knyter ihop dem, fyllda med några få risgryn, hänger upp dem i ljusa trådar, skapar av dem en graciös rörelsebalett, i takt med luftens andning i rummet” skrev Christer Duke i Kulturdelen om detta verk.

Att den blev av är dels konstnären Kerstin Svanbergs och Kretsenordföranden Göran Petterssons, dels tidigare kulturhuschefen Daniel Wetterskogs förtjänst. Kerstin Svanberg tillhör Kretsen och är en av dem som ska till Japan nu. Det är inte första gången för hennes del. Hon tillverkar papper för hand och har också skrivit en bok om hur det går till.

Biennal

Redan i början av 90-talet var hon med på en kurs i just Japan – var annars? – i denna konst. Det har blivit många resor sedan dess, en gång fick hon Svenska Institutets stipendium och tillbringade flera veckor på olika japanska pappersbruk för handgjort papper. Vid en av sina många resor till landet där långt borta i öster kom hon i kontakt med en grupp konstnärer. Det ledde till initiativet att hitta utställningsmöjligheter för dem att få visa upp sig i Sverige. Vilket alltså blev i Södertälje konsthall, där Daniel Wetterskog blev eld och lågor och såg till att ett urval av de intresserade konstnärerna fick plats.

– Daniel Wetterskog väckte även idén om en biennal, där vi med två års mellanrum utbyter varandras konst. Nu är det vår tur. Nu har den japanska gruppen ordnat två utställningar åt oss. I Yokohama ska vi ställa ut i Red Brick Warehouse, en enorm utställningshall på 600 kvadratmeter. Och därefter flyttas alltihop till svenska ambassaden i Tokyo.

Öppnar dörrrar

– Jag tycker det är så fantastiskt om de är utställningarna kan ge en fortsättning, om de kan öppna dörren för fortsatt utbyte, säger Kerstin Svanberg, som själv reser till Japan några dagar i förväg för att vara med på ytterligare en utställning, en bit utanför Tokyo.

Följande Kretsenkonstnärer ska representeras i Japan: Göran Pettersson, Kerstin Svanberg, Kersti Rågfelt Strandberg, Fia Kvissberg, Birger Svanteson, Hanna Al-Haek, Jan Manker, Joze Strazar Kiyohara, Eva-Mia Sjölin, Cecilia Lindborg, Kira Malmsten, Maud Probst-Rönnbom, Håkan Wennström och Helena Hildur.

Text: Ingrid Sjökvist

Mer om Kerstin Svanbergs konst: www.kerstinsvanberg.se

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

2 Kommentarer till “Kretsenkonstnärer till Japan”

  1. Birger Svanteson skriver:

    Jag tycker naturligtvis det är trevligt att kulturdelen.nu skriver om den kommande Japanresan för ett antal Södertäljekonstnärer, eftersom jag är en av deltagarna. Jag vill bara tillägga att vi ställer ut två veckor på svenska ambassaden i Tokyo och till 2014 kommer några japaner att bjudas in till Södertälje.

    En förväntansfull Birger Svanteson