Kulturens värde i stadshuset

Den 7 till och med den 21 november kommer Kulturdelen att visa en utställning på temat Kulturens värde, i stadshusets foajé. Den baserar sig på en del av all den digra forskning som finns på det här området. Kultur är inte bara det de flesta av oss känner i magen är bra, det är också vetenskapligt bevisat att så är fallet. Lite av det vill vi visa, för att lära oss, för att alla som är intresserade ska ha en chans att spä på sina kunskaper. Under utställningstiden kan vi glädjande nog också presentera ett digert program, på samma tema. Här ett axplock:

  • Utställningen invigs den 7 november klockan 18.30, Södertäljebon Ying Ying Herrdahl spelar. Södertälje Teateramatörer spelar en specialskriven minipjäs. Petra Lundberg Bouquelon och Ulrika Tobiasson från Södertörns högskola visar hur de på lärarutbildningen arbetar med att integrera kultur i skolundervisningen.
  • Måndagen den 12 november klockan 14, Dansa matte. Dansarna och pedagogerna Ninnie Andersson, Luleå högskola, och Tina Wezelius Grebacken från Södertälje  visar hur man kan dansa matematik för att lära sig bättre.
  • Måndag den 12 november kl. 18.30. Teaterprofilen Hans Qviström delger sina erfarenheter utifrån sitt teaterarbete med barn, undomar och vuxna. Erik Norlin känd för bland annat sitt arbete med Sláva, Cirkus Cirkör och Gula Villan i Järna, kommer och berättar.
  • Tisdag den 13 november kl 18.30 kommer psykolog och forskare Maria Sandgren, Södertörns högskola, och berättar om sin forskning kring hur bra körsång är för vår hälsa och om  kulturens betydelse för kreativiteten.
  • Onsdagen den 14 november klockan 14 kommer departementsrådet Eva Bergquist, som just presenterat Framtidskommissionens delrapport om kultur för regeringen och berättar om vad den innehåller. Artisterna Renio Poli och Björn ”Favela” Ödman berättar om hur de använder sång, musik, dans för att bl.a motverka utanförskap och gynna integration
  • Samma kväll, klockan 19.30 Per Sörås, Kultur 365, om arbetet med kultur för äldre, Minnenas teater. LT:s kulturpristagare 2012 Sara Larsson-Fryxell visar en dans, unikt skapad för denna utställning.
  • Torsdagen den 15 november klockan 18.30 kommer Maria Eloranta från Örjanskolan i Järna och berättar hur Waldorfpedagogiken tagit vara på kulturen i skolarbetet. Då kommer också Ingela Netz från Södertälje kommun och berättar om den nya projektgrupp som hon leder och som har som uppgift att se hur man ska få in mer kultur i Södertäljes grundskola.
  • Måndagen den 19 november kl 18.30 har vi alla möjlighet att ställa frågor och samtala med dem i kommunen som bestämmer om vår kultur, deltagare från kultur- och fritidskontoret och politiker från dess nämnd finns då i en panel.
  • Tisdagen den 20 november, klockan 18.30, kommer professorn och forskaren Fredrik Ullén från Karolinska institutet och berättar om sin forskning om musikens betydelse för hjärnans utveckling. LT:s kulturpristagare 2012 Sara Larsson-Fryxell visar en dans, unikt skapad för denna utställning.
  • Onsdagen den 21 november börjar vi klockan 18.30 med Liten kvällsmusik, åter igen med några av Kulturskolans yngsta deltagare. Därefter bjuder vi på ett öppet samtal dit alla är välkomna, just på temat: Kulturens värde – vad gör vi för att ytterligare värna det?

Alltihop försiggår i stadshusets foajé och inget av programmen kostar något. Vi har ytterligare några ess i rockärmen, och vi drar fram dem så snart vi kan hålla det vi då lovar.  Under hela utställningstiden, och vid flera av evenemangen, kommer vi att få möta våra egna konstutövare av massa slag som var och en har gestaltat de olika forskningsrapporterna. Riktigt vad det blir vet vi inte – mer än att det blir bra. Och spännande.

Lite mer om utställningen här.

Välkomna, säger vi på Kulturdelen!

Foto: Göran G. Johansson. Illustrationer ut Oktoberteaterns aktuella föreställning Lille Prinsen; Johanna Thor som Prinsen och Yelda Hadodo som Blomman.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar