Månadens poet

Du ser ju ut som en poet. Så sa kompisarna i Södertäljes baseball-lag, som februari månads poet, Magnus Holmqvist, en gång i tiden ingick i. Och därmed hade han fått sitt smeknamn. Att han dessutom gjorde skäl för namnet hade de ingen aning om.

Magnus Holmqvist känns bekant för väldigt många, det är han som är biljettförsäljare i Luna Kulturhus och ibland på Estrad.

– Kommunens enda, påpekar han.

Och visst skriver han poesi, fragment som han samlar i sin anteckningsbok, eller hemma på datorn och då och då tar sig för att samla till något längre. Dessutom teaterpjäser och filmmanus. Och sångtexter. Han var några år basist i kompisbandet Gubbsaft (som under namnet Mr Sap gjorde ett enda framträdande och det på gamla Hornet, innan det las ner) och en del av sångtexterna var hans.

Skådis

Magnus Holmqvist är utbildad förskollärare och har i många år arbetat som fritidspedagog på Lillhagaskolan i Nykvarn. Där både skrev och spelade han teater med barnen, likaså på STA, Södertälje Teateramatörer, där han dels själv var med i en grupp och dels ledde två stycken. Han har skrivit flera av pjäserna till Den Sagolika Stigen i Kusens Backe, där teateramatörerna bjuder de yngsta skolbarnen på utomhusspänning varje vår.

Magnus Holmqvist som Skrivaren till vänster. Till höger Tor Hårdén som Karl Knutsson Bonde i STA:s uppsättning Telgehus 1998.

Han spelade Karl Knutsson Bondes skrivare i STA:s sommarteater Telgehus 1998.

– Många har sagt att jag liknar Per Oscarsson och jag gjorde den där skrivaren som ett mellanting mellan honom och en fågelholk. Det senare fick bli utseendet och Per Oscarsson fick stå för manéret.

När han gestaltade spöket lord Canterville i Oscar Wildes Spöket på Canterville skrev Södertäljeposten: När får vi se Magnus Holmqvist spela Romeo eller Hamlet?

Mörk botten

Än har det inte blivit av, men Magnus Holmqvist har varit intresserad av dramatik ända sen han provade på genren under sin utbildning. Numera är det mest film han brinner för. Han har lett filmläger för ungdomar och han har på alldeles eget bevåg gjort en egen spelfilm, den enda hittills för vuxen publik.

Den handlar om självmord och idén fick Magnus Holmqvist sedan hans fru hade börjat släktforska och då upptäckte att en släkting dränkt sig i kanalen. Sökte döden gemensamt löd rubriken i LT, de var två tjejer som vadade ut tillsammans i djupet utan tanke på att komma tillbaka. Och tidningsrubriken tillsammans med andra handlingar i ärendet fick bli filmens stomme. Den är nu fyra år gammal och har spelats på både Sagateatern och kommunens kulturnatt, och Magnus Holmqvist hoppas så småningom kunna visa den på filmfestivalen.

Självmord är ett ämne som har fascinerat honom länge.

– Jag vet faktiskt inte varför. En av mina favoriter är Stig Dagerman och han tog ju livet av sig, kanske var det så det började.

En av de pjäser Magnus Holmqvist satte upp på Lillhagaskolan hade just det temat, kopplat till mobbning, och det fick rektorn att undra om det var så lämpligt, innan han gav honom fria händer.

Poesi

Poesin har funnits med hela tiden, även om publiceringen här i Kulturdelen är debut.

– Så fort jag kunde läsa började jag skriva, berättar Magnus Holmqvist.

– I gymnasiet hade jag som mål att vid varje prov svara på alla frågor, även dem jag inte kunde svaret på. Då hittade jag på i stället och det blev liksom klassens fredagsnöje när läraren läste upp mina knasiga provsvar.

– I många år blev det sångtexter och den rytmen har jag tagit med mig. Jag gillar Dag Vag och deras rytm, kombinerad med humorn och samhällskritiken. Så skulle jag vilja skriva en dag, en rätt galen humor ska det vara. Andra idoler är Tage Danielssons eller Galenskaparnas Claes Eriksson, med sina till synes enkelt förpackade klurigheter med både djup och bredd och med ordvändningar som förstärker innehållet.

Det mesta av Magnus Holmqvists egen produktion återstår än så länge. Hemma i byrålådan ligger dikter, delar av större helheter, sångtexter, revynummer, manus av olika slag.

– Mycket är påbörjat. Jag är rätt långsam av mig.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Nu ska vi

Nu ska vi gå in i det varma rummet och därmed basta

Nu ska vi äta makaroner och därmed pasta

Nu ska vi sluta äta och därmed fasta

Nu ska vi fylla bilen och därmed lasta

Nu ska vi skrika och därmed gasta

Nu ska vi skynda oss och därmed hasta

Nu ska vi gå ut med hunden och därmed rasta

Nu ska vi fläta håret och därmed rasta

Nu ska vi slänga och därmed kasta

Nu ska vi rata och därmed förkasta

Nu ska vi ta med oss huvudbonaden och därmed basker

Nu ska vi vara här och där med

Nu ska vi vara glada

Haha

Nu ska vi vara

Låt mig vara …

I krig och fredag

Du sa att jag skulle lämna dig i fred

Men nu är det krig

Av Magnus Holmqvist

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar