Pelarsal vid Södertälje hamn

Gör en enda stor utomhuskonsthall av bropelarna vid Södertälje hamn. Det medborgarförslaget ligger just nu på kultur- och fritidsnämndens bord och är insänt av undertecknad.

Alla som har åkt buss från centrum till Östertälje har snirklat sig genom området vid Gjuteriporten mot Södertälje hamn där nya broar bärs upp av ett hundratal jättestora betongpelare. Tänk om man kunde omvandla hela den miljön till en pelarsal, en konsthall, utomhus och göra det i stort format? Kanske bygga ett fik en bit upp i backen med utsikt över hela området och samtidigt göra marken mellan pelarna strosvänlig? Eventuellt skulle tillfarten kunna kompletteras med någon form av sjöförbindelse från östra sidan kanalen.

I förslaget ingår att det bör utredas tillsammans med lokala konstnärer och bropelarägarna, (Vägverket eller Banverket, kanske?) tillsammans med någon från kommunens ekonomiavdelning som är haj på det där med internationell finansiering.

För tanken med förslaget är att ”pelarsalen” skulle kunna bli ett Södertäljes svar på till exempel Guggenheimmuseet i Bilbao eller något av världens övriga kulturlandmärken. Någon utomhus konsthall av den här storleksordningen finns, så vitt vi på Kulturdelen vet, inte tidigare.

Idén till förslaget föddes vid det samtal som Kulturdelen anordnade på Gamla Flickskolan i våras på temat Det är visst idé. Där enades vi som var där om att lägga ett medborgarförslag, om bättre samarbete mellan skola och kultur- och fritidsnämnderna. Ett av de många andra förslag som kläcktes var just det som nu också har omvandlats till medborgarförslag.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Olof Näslund

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

7 Kommentarer till “Pelarsal vid Södertälje hamn”

 1. Erik Werner skriver:

  Detta borde snarare behandlas i Stadsbyggnadsnämnden, då det är ett förslag som har sådan stark potential att skapa en sammanhängande stadsmiljö från centrum hela vägen ut till Igelstaviken. Det här är avsevärt större och mer genomgripande än vad det kanske ser ut att vara vid första anblick…

  • Ingrid Sjökvist Ingrid Sjökvist skriver:

   Jag utgår från att kultur- och fritidsnämnden pratar med stadsbyggnadsnämnden och alla andra som kan tänkas ha något klokt att tillföra, när de ska utreda frågan. Något annat vore ju ganska märkligt.
   Ingrid Sjökvist

   • Erik Werner skriver:

    Ja, jag vet inte Ingrid? Ibland måste man skriva även det uppenbara på näsan … 🙂

    Det vore intressant att få lite insikt i hur diskussionen går, det är helt säkert. Tror som sagt att förslaget har stor potential.

 2. ulf sundblad skriver:

  Jag har i kultur- och frtidsnämnden betonat värdet i förslaget. Om det nu inte blev ett helt klart ja av olika skäl, måste tanken att göra något positivt av detta område räddas. Något måste kunna vara genomförbart. Färger, ljusspel och sådant.

 3. Erik Werner skriver:

  Lite snabb research tyder på att det här skulle bli ett ganska unikt projekt. Det har gjorts en del försök att förbättra miljöer under motorvägar, men inget med en utpräglad konstinriktning. A8ernA i Koog an de Zaan och Underpass Park i Toronto är dock användbara som referensprojekt. Waterfront Park i Louisville, KY har mer parkkarakträr men visar på potentialen.

  Scania är för övrigt en given sponsor av projektet då det avsevärt skulle förbättra deras närmiljö och öppna upp framtida möjligheter för dem.

 4. Erik Werner skriver:

  Väldigt intressant! Det skapas ju just nu en rätt speciell miljö där, under all infrastruktur. Med genomtänkt belysning, spännande markbearbetning och kanske ett par service/utsällningspaviljonger så skulle det bli ett dynamiskt rum på en plats som annars kommer ligga som en död barriär i staden. Och det kanske är det starkaste argumentet för ett sådant projekt; att det skulle knyta samman de centrala delarna med Södra på ett sätt som är totalt förbisett fram till dags dato. Plötsligt skulle Södra vara en del av Södertälje igen!

 5. Birger Svanteson skriver:

  Utmärkt förslag! Även om inte kommunen är med på noterna är det spännande att det finns så många idéer bland Södertäljes medborgare. Det ska bli intressant att följa förslaget och se om det blir verklighet.
  Birger Svanteson