Smakprov ur fängslande konsert

Under kulturnatten bjöd Enhörnakören på konsert i Lunalobbyn, mellan konsthallen och biblioteket. Bland annat fick vi höra ett smakprov ur verket Words of Realness, där texterna är skrivna av en livstidsdömd fånge i USA. Det ska i sin helhet uppföras på Castor i november, med Annika Östberg som recitatör.

Words of Realness är en konsert för kör och orkester. Den framförs i Södertälje för första gången på Castor, av en förstärkt Enhörnakör. Solist blir Helena Cronholm, Enhörnakörens ledare, dirigent Stefan Säfsten, som också har skrivit musiken. En del av texten reciteras av ingen mindre än Annika Östberg, svenskan som under många år satt fängslad i USA och som tillbringade sin första tid i Sverige på Basta utanför Södertälje. Huvudpersonen, textförfattaren, heter Spoon Jackson, livstidsfånge i Folsom Prison i Kalifornien, där han suttit i trettiofem år.

Inlåst på livstid

Denne Spoon Jackson greps som sjuttonnåring och dömdes för knivmord till livstids internering utan möjlighet till permission. I juryn, som var helvit, ingick bland andra nära anhöriga till offret.

Spoon Jackson föddes i Kalifornien 1957 som nummer tretton i en brödraskara på femton. När han hamnade i fängelset kunde han knappt läsa och det ödet delade, och delar, han med många av sina medfångar. Men med hjälp av en mentor och sin egen kraft att lyfta blicken erövrade han språket, lånade allt vad böcker han kom över och började själv skriva, bland annat poesi. Ett sätt att upprätthålla sin mänsklighet och värdighet.

Hans dikter fick Stefan Säfström, dåvarande ledare för Kistakören Järva röster, syn på och tonsatte dem. Sitt verk har han till och med varit i Folsom Prison och framfört. Det är han som ska dirigera i Södertälje.

Imponerande kör

Enhörnakörens ledare Helena Cronholm.

– Det här är svår musik, suckar Helena Cronholm. Den har ett helt annat tonspråk än vi är vana vid. Lite blues, jazz och musikal. Helt andra klanger och kören är indelad i åtta stämmor.

– Jag är helt imponerad av Enhörnakören, som  aldrig säger nej. Vi har redan spänt bågen rejält med Mozarts requiem till exempel och så nu detta. Själv hörde jag Words of Realness första gången runt 2009 i Kista och blev helt tagen. Vi är envis kör, vi ska klara av det, det har vi gett oss den på. Jag skickade i alla fall för något år sedan en förfrågan till Järva Röster och hörde mig för om intresset att medverka med oss. Först anmälde sig fem, sen tio och nu är de arton från den kören som ska sjunga med oss. Jag har stegat runt på Castors scen för att se om vi går in. Vi ska ju ha orkester också, nio man från Stockholm Concert Orchestra.

Scenkonstnär

Helena Cronholm träffade Annika Östberg i Enhörna missionshus förra året, där hon var inbjuden att berätta om sitt liv.

– Hon är en naturlig scenpersonlighet och tog scenen i besittning direkt. Att hon har åtagit sig att recitera Spoon Jacksons dikter kommer att ge vår konsert en särskild dimension. Här medverkar en nyligen frigiven fånge med texter från en olycksbroder som inte kommit så långt. Oh, it´s an honour, svarade hon när hon blev tillfrågad att vara med.

Konserten ges den 11 november i Castorteatern i Södertälje, två föreställningar. En klockan 15 och en klockan 19.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar