Södertälje får nytt kulturcentrum

Anders Sjöberg framför restaurangen och det ny kulturcentret.

På lördag, den 13 oktober, får Södertälje ett alldeles nytt kulturcentrum. Detta på Hagabergs folkhögskola, som därmed både byter sitt namn till Hagabergs kultur- och utbildningscentrer och satsar på en mötesplats för kultursamtal av olika slag.

– Vi har insett att skolans funktion över tid har förändrats, säger Anders Sjöberg, utvecklingschef på skolan. När jag själv var elev här för trettio år sedan var vi åttio elever som bodde på skolan, det var puls hela dygnet, hela veckan och lokalerna anpassade därefter. Idag har vi åtta boende elever och skolan står i princip tom efter skoldagens slut.

Plats för kultur

– Vi har nu analyserat vilka behov vi kan vara med och fylla och kommit fram till att vi ska bredda vår verksamhet. Vid flera tillfällen tidigare har skolan utvecklats med vandrarhem, restaurang och konferensanläggning. Nu vill vi forma ett kulturcentrum.

Målet, förklarar Anders Sjöberg, är att skapa mötesplatser med innehåll, där människor, som han säger, kan berika sina liv, bli sedda och få utvecklas.

Göran Rosenberg inviger

Kulturcentret, ska omfatta fem huvudteman: det politiska samtalet, den andliga reflektionen, det litterära och musikaliska mötet, hälsa för ande själ och kropp och den pedagogiska resan.

Invigning sker alltså på lördag den 13 oktober under rubriken ”Se människan”. Författaren och Södertäljesonen Göran Rosenberg, vars senaste bok ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” utspelar sig delvis i Södertälje, ska vara med och tala om människosynen i dagens Sverige.

Konsertlokalen är i den gamla gymnastiksalen. Med en akustik så fin att den lämpar sig för inspelningar, säger Anders Sjögren.

Kulturkvällarna återkommer därefter varannan onsdag, med start den 14 november. 150 kronor kommer det att (oftast) kosta i inträde, plus kostnad för fika, i anslutning till konferenshallen finns nämligen restaurangen.

Vill samverka

Höstens kvällar är spikade, med tonvikt på det litterära och musikaliska mötet. Samtal pågår om vårens program. Bland annat hoppas Anders Sjöberg få dit tevejournalisten Lars Adaktusson för att tala om konflikten Israel-Palestina.

– Vi vill vara en resurs för Södertälje, en mötesplats för reflektion som kan berika oss alla. Det finns fler fora för samtal, men jag är övertygad om att om vi alla vinner på att stötta varandra och samarbeta på olika sätt.

– Vid invigningen kommer till exempel Kulturskolan att medverka med sitt storband och en brasskvintett. Vi hoppas kunna utveckla det samarbetet, kanske arrangera kurser och sommarläger tillsammans med dem.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Olof Näslund

Höstens program:

* onsdag 14 november: Gospelkväll med en av skolans lärare, Maria Nordenback-Kress

* onsdag 28 november: Jazzkafé med Jonas Backman, tidigare Hagabergslärare och jazzmusiker som släppt sin första cd, öl och mackor säljs i restaurangen

* onsdag 12 december: Julkonsert med Cyndee Peters

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

2 Kommentarer till “Södertälje får nytt kulturcentrum”

 1. Göran G. Johansson Göran G. Johansson skriver:

  Ställ frågan till Hagabergs folkhögskola!

 2. Jorunn Vailiola skriver:

  Läste med interesse om ert nya kulturcenter,
  jag är ordförande i en förening som heter Europeiska föreningen för mänsklig utveckling via kultur/tv som arbetar för i första hand ”bygga broar” mellan olika kulturer , religioner och etnisk tillhörighet via sang, musik o dans,
  Vi försöker anordna evenemang med mix av artister från olika länder, Allt för att försöka skapa större respekt o förståelse mellan människor med olik bakgrund.
  Vi har inte egna pengar i kassan, så vi måste förlita oss på sponsorer, Lokalhyrorna är ofta höga. Men vi i styrelsen har ibland pratat om Södertälje, eftersom där bor så många invandrare, att vi kanske borde försöka något där. skulle det vara av interesse för er?