Suryoye gifter sig med Skogen i Konsthallen
Det är en händelse som ser ut som en tanke att Lenny Clarhälls skulptur Skogen står kvar, medan utställningen Tager du detta land visas i Konsthallen i sommar. Vi får ta del av den assyrisk/syrianska folkgruppens historia, vardagsliv och religion med Skogen/Naturen – det sekulariserade Sveriges religion – som inramning.
”Att invandra till ett land är kanske som att gifta sig med det. Utan att få välja”, skriver Staffan Ekengren, på baksidan till den bok, som är upphovet till utställningen. Han har tillsammans med två olika fotografer följt folkgruppens liv sedan 1979. Tidigare har han gett ut två böcker om deras liv.
– Jag har längtat till Södertälje i många år, hit till Södertälje som stad, till kulturen, folket.
Staffan Ekengren berättar också att orsaken till att han började följa assyrierna/syrianerna var att han ville lära sig mer.
– Vi har så mycket att lära av varandra. Det är bara att lyssna.
Först blev det en bok, sedan en till. Det här är den tredje och hela arbetet spänner över drygt 30 år.
– Hur livet i Sverige förändrats 1980 – 2006 avspeglas i deras ansikten.

Författaren Staffan Ekengren och fotografen Lasse Persson flankerar bilden av Murad och Meryem Albayrak, som kom till Sverige 1986.
Lasse Persson, fotografen i den tredje boken, kom in i ett sent skede och förvånades över hur varmt välkomnad han blev.
– Det var inte svårt att komma in i familjerna och det blev ett sätt också för mig att pröva på att bryta gränser. Här kan du se mer bilder på hans hemsida.
Yelda Hadodo, Oktoberskådespelerska, var med på vernissagen både på bild i verkligheten. Hon får ofta frågor om vem hon är och var hon kommer ifrån. Då svarar hon:
– Jag är en assyrisk Täljetoka – född och uppvuxen i Södertälje. Försöker bygga broar.
Behcet Barsom, kommunalråd i Örebro och ordförande i Kultur- och Medborgarnämnden där, var officiell invigare av utställningen.
– Vår första resa var en resa i rummet. Sedan kom en inre resa. Nu handlar det om: Vad ska vi bevara? Och vad ska vi ta in?
Han använder ordet Majoritetskulturen och först tycker jag det låter främmande, tills jag inser att det är ju dit jag hör.
– Utställningen handlar inte om det som skiljer oss och Majoritetskulturen, sa Behcet Barsom, utan om det som förenar. Likheterna måste vara utgångspunkten. Osäkerhet om varandra frestar till att dra gränser.
Och på frågan i utställningens namn svarade han ett klart och tydligt: JA
Text: Margareta Lithén
Foto: Göran G. Johansson
Margareta Lithén
Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.
Föregående artikel Vad gör all självironi med vår självbild?
Nästa artikel Utbildningsförvaltningen ska utreda