Teaterpjäs växer fram

Job och hans tre vänner (illustration kring 1397 av okänd upphovsman, från en rysk psaltare).

Jobs bok. En av texterna i bibeln. Den håller Anders Lerner på att göra teater av. Enmansteater. På Kulturnatten passade han på att testa sin idé för publik på Castor.

– Det här har inget att göra med min roll som kulturhuschef. I minst tjugo år har jag velat göra något på Jobs bok, men det har inte blivit av tidigare. Nu har jag börjat och prövat i lite olika enskilda rum och på Kulturnatten såg jag att det fanns möjlighet på Castor att även testa inför publik. Nu var den ju inte så stor så gestaltningen gjorde jag inte så mycket av. Men jag ville pröva om min idé håller och jag hade några frågor som jag ville få svar på.

Varför just Job?

– Min ingång är inte den kristna, jag är inte troende. Men texten har så mycket, på många olika plan, hur man förhåller sig till de prövningar man möter till exempel. Och så är den så vackert skriven. Texten lär vara en av bibelns äldsta, kanske 3 500 år gammal och ställer fler frågor än ger svar.

När Anders Lerner räknar med att vara klar med sitt arbete vet han inte, inte heller om och i så fall var hans pjäs kommer att uppföras.

Text: Ingrid Sjökvist

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar