Två vinnare
Kulturdelens skrivartävling är avgjord. Vi fick in bidrag från såväl vuxna som ungdomar och beslutade oss därför att dela ut två pris; ett i vuxenklassen och ett i ungdomsklassen.
Vinnare i ungdomsklassen
För att avslöja vem som vann i ungdomsklassen åkte vi ut till Wasaskolan där den unga författaren går. Vem hon eller han är hade vi inte en aning om, vi hade bara en signatur och vi berättade inte ens för Mikael Mikalides, läraren som inspirerat sina elever att delta i tävlingen, vilken text vi hade fastnat för.
Alla från skolan som hade skickat in bidrag fanns i klassrummet vi kom till, tillsammans med sina övriga klasskamrater. Vi talade om att alla som skickade in till tävlingen kommer att bli bjudna på tårta vid prisutdelningen nästa vecka och att vi hoppas att så många som möjligt av dem kommer, och tar med sig vuxna hemifrån, syskon och kompisar.
Berättarglädje
Vi berättade också att vi i juryn var ganska imponerade över alla de inskickade texterna, att vi tyckte att de var bra allihop, men att en av dem stack ut lite extra. För att den är så spännande och lite mystisk, för att man inte vet förrän på slutet vad som kommer att hända och för att den är väldigt väl skriven. Dessutom har den en inre logik, sa vi senare till vinnaren och det betyder att allt som står där behövs för att man ska förstå händelseförloppet.
Nu så, sa vi, nu ska vi berätta vad vinnartexten handlar om och vem som har skrivit den: Den döda skolan och andarna av någon som kallar sig för Sofia.
Ett jubel brister ut, en av tjejerna längst bak i klassen sträcker sina armar mot taket, det är ju jag säger hon i en blandning av överraskning och glädje. Hennes kompisar kramar om henne.
Amanda
När värsta uppmärksamheten har lagt sig berättar Sofia, som heter Amanda Kass-Elias och går i klass Wis 5, att hon tycker väldigt mycket om att skriva, mest berättelser, men att det var hon som skulle vinna hade hon aldrig trott. Just den här berättelsen har hon skrivit på både i skolan och hemma.
– Jag kommer att fortsätta att skriva, avslöjar hon, jag har ju rätt mycket fantasi och då blir det säkert så.
Grattis, Amanda!
Hennes text kommer att publiceras här efter prisutdelningen och uppläsningen i Café Blå torsdag den 26 april klockan 18.
Vinnare i vuxenklassen
Priset i vuxenklassen knep Niklas Magnusson med novellen Erövringen. Om den säger vi inte ett smack än så länge. Till den klassen kom också flera spännande bidrag, intressant nog var samtliga skrivna av Södertäljebor i förskingringen.
Vinnartexten kommer också att publiceras här i tidningen efter prisutdelningen där den ska läsas upp. Men inte av författaren själv, han bor nämligen numera i Tanem i Norge och kan inte närvara. Han är född och uppvuxen i Södertälje, och bodde i stan tills han var tjugotvå, på sommaren badar han fortfarande gärna i Malmsjön och känner gräset mellan tårna i mammas trädgård, berättar han. Och så skriver han så här om sig själv:
Presentation
”Jag är född 1968. Bor sedan tio år utanför Trondheim. Är far, och forskare till vardags, och någon gång på gränsen till författare på helgerna. Vet en del om magnetfält och elektriska strömmar och har uppfunnit en maskin som sparar en himla massa energi. Det är bra för framtiden.
Gav 2010 ut en bok på LL-förlaget, en lätt pocket, en liten lättläst bok för de som vill läsa berättelser med enkelt språk för vuxna. Tror att det också är bra för framtiden. Novellen Erövringen handlar om en sådan bok, vad händer när vi lär oss språket, vad händer när vi kliver över tröskeln? LL-förlaget gör ett underbart arbete när de tar fram de här böckerna.
Har mina rötter i Södertälje, lärde mig mycket i området runt Soldalaskolan, den bildar också miljön till en kapitelbok som jag har skrivit, ursprungligen till mina egna barn, men kanske kommer den i tryck under 2013. Kommer tillbaka till stan titt som tätt, oftast på sommaren, visst är det vackert i Trøndelag, underbar skidterräng, men sommaren är faktiskt inte mycket att hurra för.
Är svag för en och annan novelltävling, kunde inte låta bli Kulturdelens med Södertäljeanknytning, skrev annars mina första noveller för att hålla igång det svenska språket. Norska började flyta ihop med modersmålet, ord svenskar inte vet vad de betyder slank in där de inte skulle. Om det har hjälpt? Tja, det har i alla fall varit himla kul.”
Prisutdelning sker alltså vid en ceremoni i Café Blå torsdag den 26 april klockan 18. Då kommer de vinnande bidragen att läsas upp av Margareta Lithén, journalist och författare respektive Anders Johnsson, bibliotekarie. Välkomna då!
Text: Ingrid Sjökvist
Foto: Olof Näslund
Ingrid Sjökvist
Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.
Föregående artikel Påskledare
Nästa artikel Hurra, hurra för Lunabiblioteket