Vetenskapliga bevis för kulturens nytta

Pia Johansson som Miranda i SommarTeaterns uppsättning av Shakespeares ”Stormen” på Torekällberget 1982.

Kulturens värde – utställning 6-21 november

Visste du att chefer blir mer empatiska om de läser poesi? Att vi presterar mer när vi lyssnar till musik? Att teater i skolan förbättrar barnens språkliga förmåga? Att kultur gör oss mer kreativa, vi ökar vår förmåga till kommunikation och till att utmana traditionella lösningar och visioner? Att vi blir friskare av kultur? Det är sant, det finns massor av forskning som visar att så är fallet. Dessutom medverkar ett levande kulturliv till att stärka demokratin, till integration och till att motverka utanförskap. Vilket alla tjänar på.

Så är det och listan på det goda som ett aktivt kulturliv medför kan göras mycket längre.

På vår utställning kommer vi att presentera en del av forskningen. I samarbete med flera av Södertäljes många konstutövare av olika slag, som genom sina respektive uttryckssätt ska hjälpa till att gestalta det som forskarna har kommit fram till. Vi bjuder in några av forskarna och vi kommer att hålla öppna samtal kring de här frågorna.

Vi vill med andra ord skapa utrymme för att kunskapen om kultur sprids i Södertälje, att vi inte bara ska ha på känn att kultur är något bra, utan vi ska veta. På så sätt kanske Södertälje kan växa till ett föredöme bland kommuner,  för att höra hur vi har burit oss åt. Vi som vet att kultur värdefullt, för oss själva och för kommunens utveckling, som ”jästen i degen”, inte ”grädde på moset”.

Utställningen vänder sig framför allt till beslutsfattare i kommunen, Telge och de stora företagen, men naturligtvis även till alla andra som vill påverka intresserade av Södertäljes utveckling.

Vill du veta mer eller rent av medverka på något sätt så är du välkommen att höra av dig. Skriv på vår Facebooksida, ring eller mejla.

www.kulturdelen.nu

https://www.facebook.com/pages/Kulturdelennu/124225097599020?ref=ts

kontakt@kulturdelen.nu

070-345 0170 (Olof Näslund)

08-550 164 75 (Ingrid Sjökvist)

070-543 5710 (Göran G Johansson)

Fotograf och grafisk formgivare i sitt företag TelgeFoto. Arbetat med visuell kommunikation sedan 1982; allt från tidningsreportage, teateraffischer, layout av serbiska kulturtidskrifter och kommunal information, till bröllopsbilder och bebisar på fårfällar. Född i Södertälje. Grododlare och mopedist. Ser gärna några filmer om dagen.

Lämna en kommentar