Årets skrivarläger

Mycket tid för skrivande

Hallå Stina Thomsson, du är bibliotekarie på stadsbiblioteket i Södertälje och har varit med som ledare på årets skrivarläger.

– Det stämmer bra det.

Hur var det?

– Helt suveränt. Det är ju första året jag är med och jag måste säga att jag är imponerad över den höga kvaliteten i skrivandet. Likaså över deltagarnas både energi och mod och hur fint och respektfullt de behandlade varandra.

Det var bara tio ungdomar med i år, mot normalt bortemot tjugo. Varför inte fler?

– Vi ville rikta oss till Södertäljeungdomarna i första hand och hade därför inte spridit informationen nationellt som skett tidigare år. Det kan vara därför. Tidigare år har ju en del varit långvägars. I år kom alla från Södertälje och härikring.

Tidigare har ju lägerveckan legat i augusti, nu flyttade ni den till midsommarveckan, och kortade den till och med med en dag. Kan det ha påverkat?

– Svårt att säga. Det har visserligen varit i princip fullt alla andra år, men vi tänkte ändå att det skulle vara lättare att få deltagare när skolan just har slutat i stället för i anslutning till att nästa termin ska starta.

Tio i en grupp, det måste ha varit intensivt för dem?

– Ja, verkligen, det blev verkligen kvalitetstid vill jag lova. Alla hann bli sedda och bekräftade och alla skrev och gick in för sina uppgifter med stort engagemang.

Ska ni göra likadant nästa år?

– Det vet vi inte än. Vi har inte utvärderat än. En fördel med att ha lägret tidigt på sommaren är ljuset, man får det med sig på både mornar och kvällar och det är oftast bra väder före midsommar.

Södertälje skrivarläger hölls i år för 21 året i rad och det på Frustuna by i Gnesta. De kostade 1 500 kronor att delta. En del deltagare har genom åren fått anmälningsavgiften som stipendium av sin skola. I år leddes lägret, förutom av Stina Thomsson, av författaren Magnus Ljunggren och bibliotekarien Emma Nilsson, också hon från stadsbiblioteket.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Susanne Tillbom


Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar