DEBATT: Konsten att slippa utreda
På kort tid har vi sett tre proteströrelser i Södertälje med omnejd mot huvudlösa myndighetsförslag. Indragningen av Gnestapendeln orsakade kraftigast protester, förstås, och har också givit delresultat även om själva beslutet dröjer. Senare beslut blir det också om förslaget att placera en fullservicemarina i Norra Bränningeviken – inklämd mellan ett naturreservat och en kulturhistoriskt intressant miljö med anor från 1600-talet.
För Oxbacksskolan är nedläggningen redan nedlagd.
Alla tre förslagen förefaller huvudlösa, som om respektive myndighet inte har en aning om vare sig område eller förhållanden. Men Jag har svårt att tro att förslagen är huvudlösa eller okunniga för den delen. Min teori är i stället att myndigheterna helt medvetet föreslår sådant som sätter fart på folkopinionen. Detta verkar var det nya sättet att utreda helt enkelt.
Parlamentariska utredningar betraktas uppenbarligen som omoderna – förmodligen för att de kräver både tid och pengar. Och hur representativa för folkdjupen är egentligen de olika partiernas ledamöter? När vi folkrötter inte längre vill vara med i politiska partier eller föreningar eller när vi inte besöker års- eller andra beslutsmöten, hur ska då våra folkvalda få veta
a) konsekvenserna av sina beslut?
b) vad vi överhuvudtaget tycker?
– Nej, vi skickar ut en brandfackla, tänker de. Helst av något riktigt brännbart material. Sedan lyssnar vi på reaktionerna och får både konsekvensanalys och alternativa lösningar. På ett bräde – och GRATIS!
Och det här nya ”utredningssättet” kanske inte är så dumt för oss folkrötter heller. Vi får åtminstone sagt det vi vill och i bästa fall kan vi påverka.
Men det krävs eldsjälar som rotar i kommunala handlingar och slår larm. Precis som hände nyss med både Gnestapendeln och Bränninge. Och utöver eldsjälar krävs korta kommunikationsvägar mellan människor. Och det har vi ju digitalt numera. Så låt oss tända till och kämpa mot det som känns fel!
Text: Margareta Lithén
Foto: Göran G. Johansson, detaljer från magasinsbyggnad vid Norra Bränningeviken.
Margareta Lithén
Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.
Bra artikel om det som händer i Södertälje och den nuvarande demokratin!! Är man intresserad av att attrahera nya innevånare i stan med omnejd eller är man nöjd och sitter still i båten och försämrar miljön och livsvillkoren för alla som har behov av den, och försöker leva i denna stad!!!!!