Det blir två sommarteatrar i år!

Sommarteater blir det

Det blir sommarteater i Södertälje i år också. Två uppsättningar till och med och båda två med August Strindberg på scenen. Dels Pelikanen vid Hebbevillan och dels Marodörer vid Saltskogs gård.

Först ut för sommarens friluftsteatrar i Södertälje är Pelikanen som spelas på Hebbevillans utomhusscen. Den, är (liksom tidigare års Hebbeföreställningar) regisserad av Berit Carlberg. Hon är också är med i pjäsen tillsammans med Niclas Strand, Duncan Green och Helena Fernell. I centrum för handlingen har den gode August placerat Modern med stort M, och tillskrivit henne speciella egenskaper. Pelikanen spelas 26 juni till och med 28 juli.

Hans Qviström och Linda Kumlin spelar titelrollerna i i Strindbergs Marodörer på Saltskog Gård i augusti.

Den 3 augusti har så en annan av Strindbergs pjäser premiär, Marodörer.

– Tio föreställningar har vi räknat med, men schemat för speldagarna är inte lagt än, säger Linda Kumlin, en av aktörerna.

– Inte heller är vi helt klara med rollsättningen. Hasse Qviström ska vara med. Vi två har titelrollerna. Totalt blir vi sju, åtta på scen, de övriga kommer från STA, Södertälje Teateramatörer. Lasse Karlsson står för regin och Cecilia Öhrwall för musiken. Och Torbjörn Westerberg står både på scen och svarar för scenografin, i år igen.

Bestämt är att pjäsen spelas vid Saltskogs gård.

– Vi fick verkligen mersmak i fjol. Det är en riktigt fin spelplats.

Pjäsförfattaren gav också mersmak.

– Det är roligt att spela Strindberg, han är så tidlös. Pjäsen handlar om könsroller och makt, lika aktuellt idag som på hans tid.

Marodörer är ganska lång, men vi blev så förtjusta i fjolårets enaktare så vi lutar åt att försöka presentera också Marodörer som sådan.

Och så den obligatoriska frågan om vädret:

– Charmen med friluftsteater är ju att den spelas utomhus. I fjol behövde vi inte ställa in en enda föreställning, det gav mersmak det med.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johanson

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar