Ett försök till Kulturfest

I år ersattes kulturnatten av en kulturfest som byggde på ideell grund. Orsaken var att kultur- och fritidsnämnden fått neddragningar i sin budget och inte hade råd att finansiera en traditionell kulturnatt. Istället inbjöds föreningar, artister, fria grupper med flera att svara för programmet och uppträda gratis. Trots denna lågbudgetvariant hoppades man att det skulle komma mycket folk och att de skulle få en trevlig kväll i Luna kulturhus. Nu är frågan om denna förhoppning uppfylldes.

”Eva”, ”Brasse” och ”Magnus” testar hattar

Kulturfesten började redan på eftermiddagen i lördags med olika aktiviteter ute på stan. På Oktoberteatern gavs en föreställning av det klassiska TV-programmet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Salongen fylldes av barn i olika åldrar och deras föräldrar och mor- och farföräldrar. Barnen levde sig in i pjäsen och ropade bokstäver, siffror och ord när skådespelarna kom av sig.  När elefanterna trumpetade skrek de att de bajsade, och när de minsta barnen började krokna och ville hem togs de upp i knät och tröstades. Efter föreställningen gick många barn fram och pratade med Eva, Magnus och Brasse och fotograferades tillsammans med dem.

Anna Bohman håller sitt välkomsttal

På kvällen  hälsade kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman (S) ett hundratal gäster välkomna till Kulturfesten i Luna kulturhus. Efter att Assyriska kören sjungit några sånger förflyttade sig alla in i Konsthallen, där Staffan Rasjö invigde en utställning om Erland Cullbergs expressionistiska konst.

Nu började det strömma till fler människor som spred sig till Lunas olika lokaler. I Café Blå hölls ett offentligt samtal om stadskärnans förnyelse mellan stadsmiljöchefen, Mats Johannesson och chefen för Luna kulturhus, Anders Lerner. Många vackra tankar och fromma förhoppningar presenterades men få konkreta idéer och besked. De frågor och förslag som väcktes av publiken blev hängande i luften. Senare debatterades det kultur- och fritidspolitiska programmet av ledningen för kultur- och fritidskontoret, vilket har redovisats i en annan artikel i Kulturdelen. Debatterna rundades av av Finska Pingstkyrkan som till smäktande toner sjöng finsk romsk gospel.

Maria Granström dansar orientalisk dans.

Utanför Café Blå stod Telge Fotoklubb och visade medlemmarnas bilder på en stor TV till ackompanjemang av klassik musik. I själva biblioteket svävade Maria Granström omkring i orientalisk dans, medan de mer jordnära gubbarna i Södertälje Jazz- och bluesförening spelade traditionell blues.

I Café Nova samlades den ungdomliga publiken och artister och band som befinner sig i början av sina karriärer, t ex Elsa Lindholm, Manon Lamartine och Gustav&Jakob. Här var stämningen hög hela kvällen. Det var den i hörsalen också, men musiken var mer varierad där: En konsert med Bach och Chopin med Täljesymfonikerna och bluesrock à la Jimi Hendrix med Blue Wild Angels. Då var ljudet öronbedövande och kunde höras långt utanför hörsalen.

Det här var ett axplock av vad som hände på Kulturfesten, men det fanns många andra aktiviteter som pågick parallellt.

Sara Lindberg ger full hals

Artisterna engagerade sig och gav järnet och besökarna verkade glada och nöjda. Det var dock inte många som kom. Till största delen bestod publiken av vänner och bekanta till artisterna och resten utgjordes av Södertäljebor med stort kulturintresse. Det kan inte jämföras med hur det var under Kulturnattens glansdagar. Då var Luna knökafullt med folk som trängde sig fram till den ena häftiga kulturupplevelsen efter den andra. Men för att få uppleva en sådan kulturfest igen måste kultur- och fritidsnämnden satsa pengar och energi på att få hit kända artister och locka en bred publik. Annars kommer kulturnatten att fortsätta att vara en bjudning för närmast sörjande och redan invigda. Är det så vi ska ha det?

Text och bild: Göran Rooth

Högljudd blues med Emil Wållberg i Blue Wild Angels.

Göran Rooth har varit kommunal utredare i 35 år och har vid sidan av jobbet ägnat sig åt fotografering. Startade eget som fotograf och reporter i vintras. Är särskilt intresserad av att skildra vanliga människors unika liv. Är född och uppvuxen i Hölö och bor nu i ett gammalt trähus mitt i Södertälje.

Lämna en kommentar