Installationer på elevutställning
Det är några timmar kvar tills konsthallen i Södertälje ska slå upp sina portar och bjuda på vernissage av årets elevutställning. Rolando Pérez och Annika Olsson Pérez är i full gång med förberedelserna, spikar och mäter, klistrar och hänger upp.
Medan vi går runt och beundrar arbetena i en förhandstitt, lägger de sista handen vid en av installationerna. Den tronar i mitten av hallen och består av stolar, alla målade i svart och vitt, var och en på sitt individuella sätt. Mönstren fortsätter utanför själva stolarna vilket gör installationen så mycket mer än summan av ett antal stolar. De har helt enkelt förvandlats från vackra sittmöbler till att ingå i något som händer, till skuggor och utropstecken, pauser och mening.
Teckningens lov
Bakom stolutrymmet fångar ena långväggen vårt intresse. Så enkelt, tänker vi, så genialt. På högst vanliga papperstallrikar har elever från skolorna i Ronna, Rosenborg och Pershagen målat mönster i svart/vitt.
Likadant här, tillsammans blir alla motiven mycket större än var och en av bilderna, en blinkning mot 60-talets op art *).
– Det är en hyllning till teckningen, nickar Rolando Pérez medan han lägger sista handen vid en lång svart drake under en av stolarna.
Utställningen består i huvudsak av verk av Rolando Pérez och Annika Olsson Pérez elever på kulturskolan, de yngsta i mellanstadiet och de äldsta i gymnasiet. Det är en spännande samling, en smaklig kompott som får oss att häpna över vad konsten kan locka fram hos dessa unga konstnärer. I perspektiv, färg och form. Porträtt och mobiler, skulpturer och installationer.
Fram till den 8 juni kan man beundra samlingen, därtill själv dra ett och annat streck med pensel och blyerts i de workshops som hålls.
*) op art eller optical art var särskilt populärt på 60-talets och består av oftast abstrakta svartvita konstverk som fungerar som optiska illusioner, där betraktaren tycker att mönstret börjar röra på sig.
Text: Ingrid Sjökvist
Foto: Olof Näslund
Ingrid Sjökvist
Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.
Föregående artikel Tack för smittan!
Nästa artikel Två viktiga kulturbeslut fyller 50