Missionärsbarnbarn

På söndag, den 24 november, presenteras boken ”Missionsbrudar och lingon” på Hebbevillan i Södertälje. Av författaren själv, Birgitta Frostin från Lund.

Birgitta Frostin är väl bekant med Södertälje.

Författarens mor, Dagmar, levde sina första år på en missionsstation i Indien. Som fyraåring fick hon åka hem, medan föräldrarna valde att stanna kvar och följa sin kallelse framför att följa med sitt egna barn. Detta barn, som skulle bli Birgitta Frostins mamma, lämnades hos sin mormor i Kristianstad, bortvald för indiska barn av sina föräldrar. Detta missionärsbarnens dilemma! Dagmar led, mormodern led och mamman borta i Indien led. I sju år, så lång tid skulle det ta tills de kunde återförenas.

Hur denna start i livet påverkade Dagmar och senare även hennes barn, det vill säga författaren själv, handlar boken om.

Till sin hjälp har Birgitta Frostin haft den brevväxling mellan sin mamma och hennes föräldrar.

Boken för oss till Indien, till den missionsstation i Chhindwara som Dagmars föräldrar byggde upp och som också Birgitta Frostin under arbetet med boken besökte.

Birgitta Frostins bok är en berättelse om kvinnor som offrar sig och en tomhet som ärvs från generation till generation.

Text och foto: Ingrid Sjökvist

Bokpresentationen börjar klockan 15 söndag 24 november klockan 15 i Wendela Hebbes Hus, Vettersgatan 4 i Södertälje. Kaffe och hembakt ingår i entrébiljetten (70 kr för medlemmar, 100 kr för övriga).

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar