Nyckelharpa i stadshuset

Lotta Franzén river loss på nyckelharpan tillsammans med Thomas Bill och Classe Bill.

Onsdagen 4 december bjöds det på folkmusik vid lunchmusiken i stadshuset. Det var Lotta Franzén, nyckelharpa och fiol och bröderna Bill, Thomas på elbas och durspel samt Classe på gitarr.

Lågmält och finstämt tog de med oss lyssnare på en resa med låtar från Uppland, Skottland, Shetlandsöarna, Norge, Kanada, Södertälje med mera.

Lotta bytte obesvärat från nyckelharpa till fiol och trion gjorde flera låtar som satt ihop. Jag gillar Lottas nyckelharpsspel och lite spröda klang tillsammans med Classes fina gitarrspel.

Lotta berättade att nyckelharpan lär ha funnits runt om i Europa en gång i tiden, men överlevt bara i Sverige. Det finns medeltida kyrkmålningar i Uppland med nyckelharpsspelande änglar..

Thomas Bill gör också egna låtar som han framförde på durspelet. Den lite finskklingande Tegelbruksvalsen var en av dem.

Thomas berättade att hans och Classes farfar jobbade en tid på det gamla Lina tegelbruk. Själv bodde Thomas i en av de gamla personalbostäderna vid tegelbruket när han gjorde låten.

Ett durspel, är för den som inte vet, ett slags dragspel. Fungerar som ett munspel där tonerna blir olika beroende på om luften går in eller ut genom instrumentet.

Sammantaget en mycket fin folkmusikkonsert. Snyggt arrangerat, bra mellansnack och som vanligt perfekt ljud. Thanks to Pieter som sköter ljudtekniken. Tack Peter Taberman för vad du uträttar för Södertäljekulturen och ett levande stadshus, där bara lunchmusiken, denna fina tradition, lockar uppemot hundra besökare per gång.

Min personliga favorit: Tegelbruksvalsen.

Text och bild: Olof Näslund

Olof Näslund, verksam som frilansfotograf i över tjugo år. Medverkat i flera dagstidningar inklusive Länstidningen, bransch- och organisationspress, illustrerat böcker, produkt- och matfotografering, plåtat för de stora företagen i Södertälje. Folkmusiker på fritiden och har spelat en del amatörteater. Du kan läsa mer om Olof och hans arbete på hans webbsida: Reportagebyrån

Lämna en kommentar