Patricny ställer ut i Göteborg på vägen till Frankrike

Foto: Galleri Nils Åberg.

Nu är Södertäljekonstnären Johan Patricny i farten. Ja, har det riktigt snärjigt. I alla fall när Kulturdelen får tag på honom strax före vernissagen på utställningen Målat efter naturen på Galleri Nils Åberg i Göteborg. Nästa dag bilar han ner till Grez-sur-Loing i norra Frankrike. Han har fått stipendium och ska bo och måla där hela maj månad.

Kulturdelen skrev om Johan Patricny för drygt ett år sedan då han hade två målningar med på Liljevalchs vårsalong. Göteborgsgalleriet var där och såg dem och tog sedan kontakt med Johan för en utställning 4 – 26 maj 2013.

Målat efter naturen har han kallat den här utställningen med 22 målningar, genrebilder, landskap och porträtt i nyklassicistisk stil.

Det är så han målar, Johan Patricny, klassiskt efter naturen och med levande modell. Han har varit elev till den norske konstnären Odd Nerdrum och även studerat på Oslos konstakademi.

– Det är första gången jag ställer ut i Göteborg, så det är spännande, säger Johan på telefon från Göteborg en halvtimme före vernissagen.

Foto: Galleri Nils Åberg.

– Är du nervös? undrar jag.

– För vernissagen? Nej, jag tycker det är roligt med vernissager, att få träffa folk och diskutera med dem.

– Var du nervös för hängningen då? försöker jag.

– Nej, inte det heller. Däremot är jag nervös om jag ska prata inför folk, hålla föredrag och så.

Målat efter naturen har han jobbat speciellt inför, men några äldre målningar finns också med , bland annat en av dem som var med på Liljevalchs. Den är målad mitt bland klassiska verk på Nationalmuseum. Johan Patricny fick stå där och måla med modell i miljön och fick förstås många åskådare.

Har han någon egen favorit i utställningen?

– Ja, det skulle i så fall vara den från Nationalmuseum. Och så förstås den jag har gjort senast. Den senaste är oftast favoriten och just den här är också med på inbjudan till utställningen.

När jag träffade Johan för ett år sedan talade han lyriskt om Anders Zorn, ”som öppnade mina ögon för vad som är möjligt att åstadkomma med lite färg och jag förstod att konstnären kan besitta en fantastisk förmåga att göra naturens skönhet synlig för betraktaren.”

Han berättade också att han ville börja måla landskap, trädgårdar, blommor och solens ljusspel däri. Har han gjort det?

– Jag har börjat lite med trädgårdsmotiv och några av de målningarna finns med i den här utställningen. Det spåret ska jag fortsätta på och jag vill också måla människor i naturen.

Johan Patricny i sin trädgård på Värdsholmen.

Något han lär få stora möjligheter till den närmaste tiden. Han har fått ett stipendium som innebär att han får disponera både bostad och ateljé i Grez-sur-Loing i norra Frankrike under maj månad. Redan dagen efter vernissagen bilar han ner dit.

– Jag har aldrig målat på den franska landsbygden tidigare. Bara i Paris, så det ska bli mycket spännande.

För ett år sedan talade han just om att han gärna ville resa utomlands och måla. Det finns också ett större intresse utomlands för hans nyklassicistiska stil till skillnad från det motstånd han upplever i Sverige.

Ännu har han inte någon ytterligare utställning på gång och när jag frågar om han inte ska ställa ut i Södertälje, backar han.

– Det är så mycket jobb med en utställning och då vill jag hellre ställa ut där det finns mycket folk. Stockholm ligger ju så nära också, så Södertäljebor kan åka in och se utställningar där. Många Stockholmare tror däremot att det är mycket långt till Södertälje.

Text: Margareta Lithén

Foto och film från Nationalmuseum: Göran G. Johansson

Film från Galleri Nils Åberg:

Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.

Lämna en kommentar