Recension: Jag ljuger bara på fredagar

Jag ljuger bara på fredagar

Att vara nästan 16 år, skilsmässobarn och nyförälskad känns som passande teman i en ungdomsroman. Och det är det också. Södertäljeförfattaren Mats Berggrens nya roman Jag ljuger bara på fredagar är en riktig slukarbok. Jag dras direkt in i Alexanders liv som tonåring och vill inte lägga boken ifrån mig. Det är en perfekt bok att ta med på badstranden nu i sommar.

Alexanders föräldrar skilde sig när han var liten och skaffade sig nya partners och barn. Hans föräldrar är överens om hans uppfostran och vilka regler som ska gälla. När det är dags att välja gymnasium rasar deras enade front. Att han ljuger för att gå på fest dit den tjej han är förälskad i ska komma gör det hela ännu värre.

”Jag hade lirkat, manipulerat och försökt spela ut dem mot varandra – låtsat att jag fick för den andra eller att jag gick till morsan när jag var hos farsan och i själva verket tänkte stanna med mina kompisar, men inget hade hjälpt. Allt annat kunde vara olika, ingen av dem lade sig i hur den andra hade det, men när det gällde den här typen av regler snackade de ihop sig och var som en mur. Så snart jag kom med mina påståenden ringde de varandra, hur sent det än var och var de än befann sig.”

Författarens språk är enkelt och dialogen fungerar. Dramaturgin är okej men ibland går det aningen för snabbt fram. Jag önskar att Mats Berggren skulle stanna upp för att låta mig lära känna personerna mer på djupet. Persongestaltningen förlorar på tempot samtidigt som just det får mig att vända sida efter sida.

Alexanders pappa bär på en dröm att slå igenom som författare efter att som ung ha kommit tvåa i en novelltävling. Hans son tycker att pappan är patetisk som inte tagit sin dröm på allvar. Själv har Alexander av lärarna förstått att han är duktigt på att skriva. Han vill inte bli som sin pappa, trots det kämpar han för att få gå skrivarlinjen på gymnasiet. Här bränner det till och det skulle ha varit intressant om författaren utveckla detta mer än han gör.

”Vi slutade tidigare för att spanskläraren var sjuk och när jag kom hem till farsan hade han brett ut papper över hela köksbordet och knattrade för fullt på datorn.

Jag önskar att det hade varit den typiska bilden av honom.

Men så är det inte.

Den typiska bilden är att han talar om att han vill skriva.”

Jag ljuger bara på fredagar är en bok som många har väntat på. Nu är den här och jag tror inte någon blir besviken.

Mats Berggren slog igenom 1987 med vuxenromanen Orent ackord. Den handlar om en fabriksarbetare som jobbar på en bilfabrik. Författaren själv arbetade på Scania i Södertälje under de tre år det tog att skriva boken. Hittills har det blivit 15 ungdoms- och vuxenromaner. Jag ljuger bara på fredagar är utgiven på Opal.

Text: Iréne Svensson Räisänen

Kulturarbetare som gett ut två diktsamlingar och två skrivhandböcker. Driver en av Sveriges första och största skrivarforum skrivarsidan.nu. Har skrivit radiopjäser, i kulturtidskrifter, tidningar och deltar i 14 antologier. Leder skrivarkurser och bloggar på Min plats bland orden. Är dyslektiker.

3 Kommentarer till “Recension: Jag ljuger bara på fredagar”

  1. hellongd skriver:

    Vi skal ha denne på tentamen og vet ikke va den handler om….

  2. ATA VORRIA skriver:

    DENNE BOK BRA DEN VAR FRA MEG SOM MÅ HA TENTAMEN FRA DEN

  3. llllllllllldksswjkmx skriver:

    bra