Sankta Ragnhild och motorsågsskulptören

I sommar har en skulptur med Sankta Ragnhild och kända byggnader i Södertälje vuxit fram i stadsparken. Den har sågats ut ur resterna av den ek som förstördes av blixten förra året. Han som har skapat skulpturen heter Torbjörn Lindgren och är motorsågsskulptör.

Förra året slog blixten ner i en stor ek i stadsparken. En gren bröts av och flera andra skadades. För att hindra att fler grenar skulle falla ner och skada människor var man tvungen att såga ner eken. Men Stadsbyggnadskontoret sparade en tre meter hög stubbe till en skulptur. Invånarna i Södertälje ombads att lämna in förslag till vad skulpturen skulle föreställa och många svar kom in. Därefter gjordes en anbudsförfrågan för att hitta en skulptör som kunde utföra uppdraget. Han som visade sig vara mest kvalificerad var motorsågsskulptören Torbjörn Lindgren från Leksand. Innan han började utföra sitt uppdrag åkte han till Södertälje för att se hur det såg ut här och känna in stämningen i staden.

– Jag blev väldigt förtjust i Maren med dess folkliv, restauranger, dofter och olika språk som surrar i luften. Området påminner om en italiensk by som jag har varit i och som jag älskar.

Problemet som Torbjörn ställdes inför var hur han skulle kunna överföra denna sköna miljö och atmosfär till en träskulptur.

– Jag kom på att jag kunde tänka mig att jag stod mitt i Maren och tittade runt på alla vackra byggnader, konstverk och sevärdheter som jag kunde se eller ana: Ejdern, Hasiors hästar, Sorbon- och Castorhuset, Mälar- och Slussbron. Allt detta ville jag gestalta i skulpturen.

Ekskulpturen i stadsparken är bara en av många skulpturer som Torbjörn Lindgren har gjort. Hans utveckling till motorsågsskulptör inleddes redan på 1990-talet genom att han lockades till Dalarna av kärleken till en dalkulla. Där hade han svårt att få arbete i sitt gamla jobb som socialsekreterare och började i stället att hjälpa en kompis med att timra hus. Kompisen, som tyckte att Torbjörn verkade ha konstnärliga anlag, ställde en dag upp en stor timmerstock och bad honom såga ut en viking ur den.

– Efter en viss tvekan satte jag motorsågen i stubben och när jag började såga fylldes jag av en stark inspiration och lycka. Känslan jag fick var att äntligen ha kommit hem.

Därefter fortsatte Torbjörn att såga ut skulpturer med motorsåg. I början gjorde han mest djur och då särskilt björnar. Sedan blev det mer avancerade grejor. Det stora genombrottet kom när han skapade en tre meter hög portal med björnar till Orsa björnpark. Falukuriren gjorde ett reportage om portalen, vilket ledde till att han blev känd i bygden och fick nya beställningar. Ett par exempel på vad Torbjörn har gjort är en sex meter hög älg i Strömsund och en skulptur med kända byggnader i Örebro. En annan specialitet är dalahästar. Han har skapat en gigantisk dalahäst i Leksand, han har gjort fjorton höga hästar som har spridits jorden runt och två dalahästar som stod utanför den svenska paviljongen på 2009 års världsutställning i Shanghai.

Även om Torbjörn tycker om att göra skulpturer med djurmotiv föredrar han ändå mer komplicerade uppdrag, som det i stadsparken.

– Det jag har uppskattat mest med det här uppdraget är att det har varit så publikt. Under tiden som skulpturen har växt fram har människor sökt kontakt, diskuterat och delat med sig av sina upplevelser. Det har gett mig stor inspiration och glädje i arbetet.

Text och foto: Göran RoothGöran Rooth har varit kommunal utredare i 35 år och har vid sidan av jobbet ägnat sig åt fotografering. Startade eget som fotograf och reporter i vintras. Är särskilt intresserad av att skildra vanliga människors unika liv. Är född och uppvuxen i Hölö och bor nu i ett gammalt trähus mitt i Södertälje.

2 Kommentarer till “Sankta Ragnhild och motorsågsskulptören”

 1. […] Torbjörn Lindgren, skulptörFrån: kulturdelen.nu/2013/sankta-ragnhild-och-motorsagsskulptoren/ […]

 2. Hej Göran! Tack för en jättefin artikel!
  Kul att du verkar ha fått ut den nu?
  Hoppas allt är gott och väl för dig? Här har det varit litet väl lugnt i jobbet och nervositeten börjar krusa mina nackhår. ”Hur ska det gå” 🙂
  Men så här har det alltid varit inför vintern och salig mor sa alltid till mig: ”Det går med Guds försyn för dig, Torbjörn” 🙂 Så det ska nog ordna sig nu med……
  På fredag ska jag till Lindvallen i Sälen för en uppvisningssågning med en vän,så det kommer nog att lätta upp en hel del.
  Ha det så gott, Göran. Vi hörs o syns säkert i framtiden!
  Och lycka till med allt vad du företar dig!

  Torbjörn,Skulptörn från Leksand