48-årig Cabaret högaktuell

I år är det 75 år sedan andra världskriget bröt ut och högerextrema rörelser mobiliserar inför EU-valet i maj. Flera teatrar i Sverige, bland andra Uppsala och Malmö sätter upp musikalen Cabaret i år. Den går också upp på Broadway. I Södertälje är det teateramatörerna som tar sig an den inte alltför lätta uppgiften. Kulturdelen har träffat initiativtagaren och regissören Mats Hedlund en dryg vecka före premiär.

Mats Hedlund

– Intolerans, hat och våld växer i Europa nu. Vart är vi på väg? Men konsten ska inte svara. Den ska just ställa frågor.

Mats Hedlund var tidigare politiskt aktiv på sociala medier, men tystnade efter hot. Så kom han för drygt ett år sedan på att han i stället kan använda teaterkonsten, som han jobbat med i så många år.

– Jag vaknade mitt i natten och visste plötsligt: Jag ska sätta upp Cabaret. Min nästa tanke var: Sandra Karlung ska göra Sally Bowles, varpå jag skickade ett SMS och frågade.

Att hon inte svarade mitt i natten är ju förståeligt, men när hon svarade var det Ja. För rollen som conferencieren tänkte han på Gustaf Gälsing, som också svarade ja och så var två bärande rollbesättningar klara.

För ungefär ett år sedan började hans jobb med musikalen. Först text och planering. I början av november kollationering.

Sandra Karlung som Sally Bowles

Sedanrepetitioner. Mycket jobb. Ofta. Mer och mer intensivt. (Fem månader. Mer än en halv graviditet!).

Cabaret är en av Södertälje Teateramatörers större uppsättningar. Kostsamt är det också. Uppföranderätten kostar 35 000 kronor för de nio föreställningar man ska göra före och efter påsk. Ett 50-tal personer är engagerade i produktionen – alla på ideell basis. Utöver skådespelare och regissör behövs folk till orkester, scenbygge, kostym, mask, rekvisita, information…

– Det svåraste har faktiskt varit att lägga ett schema, säger Mats Hedlund. Amatörer har ju jobb eller studier att ta hänsyn till och mycket annat har de helt enkelt försakat för den här uppsättningen.

Det har varit tufft. Han säger att de har fått slita hund. På söndagar har de jobbat upp till 10 – 11 timmar, men när han frågar dem om han kör för hårt, säger de bara:

– Det är så roligt att vara här.

Gustav Gälsing som Konferencieren


Är det inte vågat att sätta upp en musikal som Cabaret med amatörer? Musik, dans, sång, smink, kostym allt är ganska avancerat?

– Jo, det är vågat. Så just därför. Det har varit utmaningar hela vägen, men det är väldigt inspirerande att arbeta med amatörer. Professionella skådespelare har erfarenhet och tekniskt kunnande, men amatörer vinner på lust, engagemang och entusiasm. De har också en starkare social gemenskap.

– Keve Hjelm brukade prata om ”rutinens brant”. Den får man akta sig för som professionell. Amatörerna påminner mig om lusten jag själv kände, när jag började arbeta med teater.

Han spelar också själv en replikfri roll som klubbägaren Max, eftersom han vill vara en del av processen.

Mats Hedlunds tidigaste möte med Cabaret var filmen.

– Då var jag 15 år och helt betagen av Liza Minelli – med all rätt. Hon gör en fantastisk Sally Bowles. Men filmen är ju inte samma sak som pjäsen. I pjäsen kommer mer svärta fram. Cabaret har mycket humor i sig, men det är ingen feel-good-pjäs. De första 1 ½ timmarna är komedi – sen svartnar det. Den blir ganska dyster och obehaglig.

Han har lagt till en roll i pjäsen, ett barn som är systerdotter till en av dansarna på Kit Kat Club. Jag tror jag förstår varför, när jag frågar honom vad han vill att publiken ska ha med sig från föreställningen.

– Att de ska gå därifrån och fråga sig om det är våld och intolerans vi ska lämna vidare till våra barn eller om det är kärlek.

Text: Margareta Lithén

Foto: Göran G. Johansson

Bilder från genomdraget 23 mars.


Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.

Lämna en kommentar