Alfonspris till El Sistema

_DSC2919

Från El Sistemas upptaktskonsert på Hovsjöskolan.

 

Projektet El Sistema, som bland annat finns i Södertälje, har tilldelats Alfons Bokalen 2014, ett barnkulturpris som instiftats av författaren Gunilla Bergström och bokförlaget Rabén & Sjögren. Förnamnet i priset syftar på barnboksfiguren Alfons Åberg.

El Sistema initierades på 70-talet av venezuelanen José Antonio Abreu. Hans vision var att med hjälp av musik förstärka ungas möjlighet till positiv utveckling. Att inte alla har tillgång till klassisk musik, som det handlar om, visste han och det var de barnen han ville nå. Om inte Mohammed kommer till berget får berget komma till Mohammed, så att säga.

Genom samspelet i en orkester får barnen tillgång till något de troligtvis inte skulle ha fått utan projektet och samtidigt tränas i socialt samspel, vilket är en nödvändighet om en orkester ska fungera. El Sistema är alltså både ett musikaliskt och ett socialt åtagande, där inte bara eleverna utan även deras familjer involveras.

Numera beräknas knappt en halv miljon barn och ungdomar världen över musicera med hjälp av professionella musiker i olika El Sistema-grupper. Bland dem några svenska, bland annat med elever vid Hovsjö och Soldalaskolorna i Södertälje, som samarbetar med Kungliga Filharmonikerna.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Läs om El Sistemas upptaktskonsert på Hovsjöskolan, här.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar