Bokförläggare med visioner
Puss. Så heter en av böckerna som nätbokhandeln Adlibris flaggade för innan jul. Den finns bland de 25 titlar som de rekommenderar, vid sidan av Känner du Pippi Långstrump? av Astrid Lindgren och Super-Charlie av Camilla Läckberg. Boken Puss är utgiven av Prinsen & Prinsessan Bokförlag. Bakom förlaget döljer sig Mikhael Mikalides, lärare på Wasaskolan i Södertälje, samt hans hustru Elin Engström Mikalides. Prinsen och Prinsessan, ja det är deras barn som har fått stå för namnet på det gemensamma förlaget.
Det hela började för några år sedan, år 2011 närmare bestämt. Mikhael Mikalides skrev en pjäs till STA:s teaterfestival som handlade om barns rättigheter och fick pris av Rädda Barnen.
Han hade redan då skrivit massor av pjäser och använde drama mycket i sin egen undervisning. Han hade också vid det laget börjat på flera skönlitterära manus och STA-priset triggade honom att öppna den där byrålådan hemma och plocka fram ett av dem. Samtidigt fick samtalen hemma vid köksbordet en ny tyngd: tänk om vi skulle göra slag i saken och försöka oss på att ge ut en bok.
Mycket i byrålådan
Mikhael satte igång direkt, lät den berättelse som legat och malt i hans fantasi länge flyta ut på papper, berättelsen om prinsessan Lucy växte fram.
Men det var ett annat manus som pockade på utgivning först, Elias hittar en ny bil, som hans fru Elin Engström Mikalides har skrivit. Där den egna sonen och det han upplevt på förskolan en helt vanlig dag fick bli inspirationskällan. En liggande A4-bok blev det, rikt illustrerad av Ida Linde, en bok för förskolebarn. Boken är utgiven i samarbete med Rädda Barnen.
– Så har vi tänkt göra med alla våra böcker, att skänka överskottet till olika organisationer, säger Mikhael Mikalides, för fler böcker ska det bli.
Ytterligare tre Elias-böcker väntar på att komma ut, illustratören Ida Linde har redan påbörjat arbetet med bok nummer två i serien.
– Det här är så roligt, säger Mikhael Mikalides, vi vill överträffa oss själva och varje bok ska bli bättre än den förra.
Tänjer gränser
Boken Puss gavs ut i slutet på oktober i år och den finns i två versioner. Den ena versionen är i färg, en läsebok på rim om katten Puss och hans nattliga äventyr. Den andra är precis samma berättelse, men där överlämnas färgläggningen till läsaren. Boken är skriven av Mikhaels fru Elin och illustrerad av Gabrielle Nilsson.
– Vi experimenterar och försöker laborera med språket och bokens möjligheter så långt som möjligt.
Med Puss samarbetar de med Världsnaturfonden WWF. Delar av överskottet från försäljningen går till deras arbete med att rädda utrotningshotade djur.
Drömmen blev verklighet
– Idag är det extremt svårt att som oetablerad skribent kunna attrahera något av de etablerade förlagen. Bokbranschen är tuff, varje år ges ut mer än 1 700 barnböcker i Sverige, säger Mikhael Mikalides, och i den floden drunknar man lätt.
– Men vi ville inte låta oss hindras av svårigheterna, så medan andra spenderar pengar på golf eller åker på dyra charterresor så bestämde vi oss för att satsa på vår dröm och startade ett eget bokförlag. Vi gör inte det här för att tjäna pengar, i så fall har vi valt fel bransch. Det är extremt roligt att skapa böcker och vi brinner för att stärka barns rättigheter, fantasi och läskultur. Att skapa ett bokförlag blev för oss ett naturligt steg.
Språket viktigast av allt
Mikhael Mikalides är något av en missionär när det gäller språket och att stärka läskulturen har blivit något av ett livsprojekt.
Han undervisar på Wasaskolan, i svenska och som lärare kör han hårt med läsningen och använder mycket drama i undervisningen. Åtminstone tio sidor om dagen ska alla elever klara. Låna böcker på biblioteket är ett måste. Wasaskolan har ett av Södertäljes fungerande skolbibliotek och rektorn har precis beslutat om inköp av ytterligare 300 böcker, avslöjar han.
– Läsning och ett rikt språk är en förutsättning för att vi ska kunna tillägna oss kunskap och fungera i en demokrati. Om vårt språk är fattigt har vi sämre möjlighet att förstå våra rättigheter, läsning är med andra ord inte minst en demokratisk fråga.
– Det är med språket som vi kategoriserar vår värld, formar våra tankar och uttrycker oss själva och våra behov i samspel med andra. Det stimulerar vår fantasi och ökar vår empati och förståelse för hur andra människor tänker.
Han hänvisar med en rysning till den senaste PISA-undersökningen som avslöjar hur svenska barn och ungdomar tappar i läsförståelse på alla nivåer.
– Det är en skrämmande utveckling och är det något vi vill bidra till så är det att öka läslusten.
Nya planer
Tillbaka till hans och hustrun Elins böcker.
Någon större budget för marknadsföring har de inte, böckerna finns idag i alla etablerade nätbokhandlar men målet är att böckerna även ska finnas i de fysiska affärerna. En av deras kommande böcker planerar de att översätta till engelska, tanken är att den boken ska vara den första fantasyboken som barn överhuvudtaget möter. Hundra sidor fantasy för mellanstadiet, kanske rent av den första egna lästa boken för många. Med hjälp av vackra illustrationer och spännande handling hoppas de på att väcka barns läslust.
Nästa år har Mikhael Mikalides planerat att den ska lanseras. Till dess hoppas han också att de har hunnit inreda vinden hemma, de bor i Huddinge och måste skaffa sig större utrymme för sina böcker och även ett rejält arbetsrum.
2011 kom alltså den första boken.
– Det var en härlig känsla att hålla sin första bok i handen, minns han, det var som att få barn. Att se resultatet av det man skapat.
Text: Ingrid Sjökvist
Foto: Göran G. Johansson
Ingrid Sjökvist
Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.
Föregående artikel Gott nytt!
Nästa artikel Onsdag kväll strax före sju