Det här med namnpublicering …
I dagens (14/2) LT kan vi läsa att Kima George, författare och krönikör, tidigare anställd i Södertälje kommun, är häktad. På sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri i den så kallade hemtjänsthärvan.
Jättebra, tycker vi, att polis och åklagare nystar upp i den härvan, att inte skattepengar hamnar där de inte ska hamna, att de skyldiga hittas, döms och straffas.
Men. Det är det här med namnpubliceringen. Och då tänker vi inte främst på att endast en av två häktade har namngetts. Kima George och ”mannen”. Heter han inte något? Eller varför klarar han sig undan?
LTs ansvariga utgivare, Anna Levin, motiverar tidningens ställningstagande om av avslöja Kima Georges namn, med att nyhetsvärdet i avslöjandet är ”enormt”. Såklart det är av stort nyhetsvärde att vi får veta att ytterligare ett hemtjänstföretag ställs under lupp. De sköter sig, våra poliser. Och att de är några på spåren som misstänks ha roffat åt sig av skattepengar det är förstås bra. Nu ska juridiken jobba, bra, bra.
Pressen har, i detta och liknande fall, att väga det så kallade allmänintresset mot hur stor skada en enskild person lider om hens identitet avslöjas.
För bara något årtionde sedan tolkades den här pressetiska regeln till så gott som hundra procent till den enskildes fördel och det skulle vara något alldeles utöver det vanliga för att allmänintresset skulle anses överväga. Den som inte är dömd ska inte hängas ut, var praxis.
Under senare år har det skett en tydlig förskjutning av tillämpningen av dessa pressetiska regler, och då till det så kallade allmänintressets fördel – vem som nu kan avgöra vad som är av allmänintresse. Numera är det inte ett dugg ovanligt med vare sig namn- eller bildpublicering av misstänkta. Vad denna förskjutning beror på vore roligt att diskutera någon gång mer offentligt.
Praxis är – och har varit – att ju mer offentlig en misstänkt person är desto mer får hen tåla. Men att en ägare av ett hemtjänstföretag i Södertälje skulle anses tillhöra den gruppen kan man verkligen diskutera. Även om det rör sig om stora summor, tillika skattepengar som vi behöver till annat än att göda någons egna fickor med.
Det handlar ju inte om att inte publicera namn på en skyldig eller företaget i fråga, utan om att vänta tills domen har fallit. Eller, om nu Kima George inte är skyldig, låta bli att avslöja att hon över huvud taget varit misstänkt.
Det är också viktigt att avslöja vilket företag det rör sig om, tycker Anna Levin i LT, för att andra hemtjänstföretag inte ska känna sig uthängda. Men. Vilket intresse har pressen av att hjälpa ett privat, vinstdrivande företag att kvarhålla förtroendet hos sina kunder? Sin trovärdighet ska de väl sköta själva och nog kan de alla informera internt och bland anhöriga och boenden så att de slipper misstänkas?
Att vi, om de nu häktade befinns skyldiga, har rätt att få veta det, är självklart. Men i vems allmänintresse ligger det att ta del av en misstanke?
Ingrid Sjökvist
Ingrid Sjökvist
Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.
11 Kommentarer till “Det här med namnpublicering …”
-
Sent ska syndar’n vakna och här kommer jag, som jästen efter degen, in i diskussionen. Först som sist ska det sägas att det är en bra och viktig diskussion du har tagit upp, Ingrid. En som numera (oftare än förr?) glöms bort i det stegrande mediabruset och knappt någon tycks intressera sig för.
Jag tänker, som i flera av inläggen här, att det ofta borde vara mer måtta på hur bråttom det behöver vara med att publicera namn.
Men den här gånger tror jag inte det är småföretagaren eller hemtjänstentreprenören som hängs ut med namn i tidningen. Det är inte ens min FB-vän Kima (eller gamla informationskollega från kommuntiden). Det är inte författaren, pristagaren, kvinnan som fick representera Södertälje kommun på en kungamiddag. Inte uppdragstagaren, projektledaren. Vilket i sig är illa nog och kanske sammantaget gör namnpubliceringen befogad skulle nog en och annan tycka.
Den (vilket märkligt nog påpekas påfallande lite i de olika inläggen) som förekommer med namns nämnande är rimligen LT-krönikören Kima George. Och se då kommer saken i ett lite annat läge.
Herre jisses, hur skulle LT kunna försvara att inte publicera? Vad har en tidning om inte sin trovärdighet?
Så. Med sorg konstaterar jag att en känd Södertäljekvinna som är allt ovanstående (och mer därtill) är häktad som misstänkt för ett brott. Grov ekonomisk brottslighet. Det har stort allmänt intresse. Även vi som hade velat slippa höra det har rätt att få den informationen.
Så går mitt resonemang.
-
Hej Ingrid och alla andra läsare.
Det är intressanta synpunkter, värda att fundera över, även om jag inte håller med dig i själva publiceringsfrågan i detta fall.
Men en punkt har du missförstått. Det jag skrev på slutet, att det hänger på henne själv om hon kan återfå sitt anseende, menar jag gäller om hon döms som skyldig till brott. Jag menar att efter en rättsprocess och ett avtjänat straff ska man kunna komma igen, men om det går hänger mycket på en själv. Men givetvis även på omgivningen.
Visar hon sig oskyldig måste givetvis de medier som har publicerat hennes namn berätta detta på ett tydligt sätt.
I båda fallen skadas givetvis den omskrivna personen av publiciteten. Det är ju den skadan man måste väga mot allmänintresset, som jag här tycker väger över.
Kerstin Ekberg -
Bra…helt rätt
-
Hur många hemtjänstföretag finns det i Södertälje? Är det rimligt att de som inte gjort något fel ska misstänkas för att man inte vill publicera namnet på den som verkligen är misstänkt?
Jag tror inte att hemtjänstföretagen är så många att en sådan här misstanke kan försvinna i mängden.
Det här är ett problem i lokal journalistik att man genom att inte publicera namn sätter en stämpel på oskyldiga.
Det är osaken till att jag anser att LT gjorde rätt. -
Jag håller fullkomligt med dig Ingrid. Det borde fortfarande vara så att den som inte är dömd inte heller ska hängas ut. Det är den regeln vi höll hårt på under mina fyrtio år i dagspressen. Men numera tycks den enskildes rätt i medierna ha hamnat på undantag. Även när det gäller personer som inte är misstänkta för något brottsligt. Tänk på den döende patienten på Akademiska sjukhuset i Uppsala som filmades på sin dödsbädd för att sedan, efter sin död, visas upp i en TV-serie. Och när de anhöriga som chockats av vad de såg stämde sjukhuset förlorade de – den heliga pressfriheten kom i första hand . och fick betala dryga rättegångskostnader.
Jag tänker mest på hennes anhöriga och barn, stackars barn vars mors namn blivit så utsatt.. och i gengäld blir barnen också utsatta..
Men så tänker inte LT, de tänker mer på ”allmänn intresset” BARA i detta fall, och på pengar.
Det knäppa är att LT aldrig gjort så innan, och det fräcka är att Anna, hon som försvarade namnpubliceringen är Kimas väninna.
Jag tycker att någon borde gå tillrätta med LT.
Om LTs chef hade begått nå’ brott, skulle allmänintresset väga mer då eller ?
Galet och själviskt av LT.