Fjällvind på Estrad

 

Fjällbild_mellan

Lördagen den 29 november blir det filmpremiär i Södertälje. Då visar dokumentärfilmaren Pia Johansson sin senaste film, som hon gett det poetiska namnet ”Låt fjällvind blåsa hjärtat rent”.

 

Tillsammans med sin man Hasse har Pia tillryggalagt 80 mils vandring i svenska fjällen, från Fatmomakke i söder till Treriksröset i norr. På sin väg har de slagit upp tältet i ljungande åska, forcerat fjällbäckar i tryckande hetta och lagat mat på Trangiaköket medan stormen har piskat.

Om allt detta, om tystnaden, om vidderna, om färgerna, om den oändliga sikten, om stillheten, ja om allt som fjällen bjuder handlar filmen. Om förberedelser och packning, vedermödor, tid och tankar. Framför allt om de egna drivkrafterna till denna kontakt med den storslagna naturen. Om möten, med vandrare och bofasta, med samer som sedan urminnes tider befolkat detta väglösa land.

 

Äntligen klar

Filmen är ett resultat av många års drömmande och planerande och i fjol var det äntligen dags för den första etappen. Inför den träffade Kulturdelen Pia och Hasse Johansson hemma hos dem i Södertälje. De var väl förberedda, särskilt minns vi kartongerna som de hade belamrat sitt vardagsrum med, de som skulle skickas till olika basstationer utmed rutten och så de laddningsbara batterierna till filmkameran. Och apoteket med bland annat kortison mot ormbett och så nödhjälpstelefonen förstås. Rör man sig utanför allfarvägarna så gör man det på samma villkor som samerna gjort i alla tider, där får man göra vad man kan för att klara sig själv, oavsett mobilers täckning och möjlighet att tillkalla fjällräddningen. Och att röra sig bortom civilisationen i 80 mil är inte riktigt samma sak som att strosa på en jättelång söndagspromenad.

 

Examen

Filmen visas på Estrad den 29 november, med början klockan 16, en timme tidigare utlovas premiärmingel med bubblande cider. Det är ju premiär, nästan som en examen, nu är den klar, filmen som så länge varit ett framtida projekt.

Biljetter kan köpas bland annat på ticnet och i Luna biljettcentrum, och i Estrads biljettkassa från 15.15 visningsdagen.

Text: Ingrid Sjökvist

 

Bilagor

Tidigare intervju inför vandringsetappen: https://kulturdelen.nu/2013/sodertaljefilmare-dokumenterar-samekultur/

Ett smakprov av filmen av Pia Johansson: https://www.youtube.com/watch?v=Ndjbqj-4tu0

 

 

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar