Fula tavlan

På gågatan finns en anslagstavla, alldeles utanför entrén till Lunagallerian. Den ser förskräcklig ut, affischer hänger på sniskan och programinformationen är delvis överspelad. Tavlan är kladdig och rutorna ser inte ut att ha putsats på långliga tider. Så har det sett ut länge, mycket länge.

– Ja, usch, säger Anders Lerner, ansvarig för Luna kulturhus, dit anslagstavlan hör.

– Tyvärr är det så, den är dessutom mitt ansvar, suckar han.

Att den ser ut som den gör beror på att den ska bort, säger han.

– Det handlar både om att den ska bytas ut och att när man tar initiativ för att göra det så hamnar frågan i ett större perspektiv av ombyggnationer som ska göras i centrum och där har det av olika skäl blivit stopp i processen.

Fler tavlor

Själv skulle Anders Lerner önska sig en större helhetslösning, en översyn av hur man kan jobba med det han kallar visuell kommunikation, med en räcka anslagstavlor, öppna stolpar, på flera platser. Någon vid centralen och en i varje ände av gågatan, föreslår han.

– Det här är en fråga som har halkat runt och aldrig riktigt fått fäste. Det hänger ihop med andra insatser i centrum. Åhlénshuset ska byggas om och då funderar vi på om vi skulle kunna använda deras skyltfönster som en övergångslösning tills vi har nya tavlor.

– Den befintliga är trasig och fungerar alltså inte som den ska. Den är inte funktionell och den är på gränsen till farlig, luckorna kan trilla ner.

– Den ska bara bort. Hur och när vet jag inte, men jag tar tag i det under de närmaste månaderna. Det ska vara gjort innan jag slutar, sista april.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

2 Kommentarer till “Fula tavlan”

  1. Birger Svanteson skriver:

    Instämmer i Amis inlägg. Behövs det en snickare, ställer jag upp/Birger

  2. Ami Lönnroth skriver:

    Men Anders Lerner, nu får du väl ändå prioritera. Inte kan man invänta en helhetslösning som kommer att ta många år att genomföra innan denna eländiga anslagstavla ersätts av en ny eller någon annan sorts informationssystem. Det kan inte vara så dyrt att få en snickare att göra en bra fungerande anslagstavla. Det blir en bra avskedspresent från dig till oss alla!