Kulturen kring Maren: Strand Galleriet

3

 

På Marens västra strand ligger Strand Galleriet, som förutom galleri innehåller en konstnärsbutik, ramverkstad och kursverksamhet. Galleriet ägs sedan sex år av Elisabeth Jansson. Hennes man, Mats Blomqvist, arbetar också i lokalerna. Han är konstnär och har sin ateljé högst upp i galleriet.

Galleriets start och utveckling

– Min pappa startade Strand Galleriet 1980 efter att tidigare ha haft tryckpress, ramverkstad och utställningar hemma i villan, berättar Elisabeth. Hans plan var att ordna konstutställningar, vilket gick bra på 80-talet när det var lätt att sälja konst. Han hade många fina, bland annat med Peter Dahl och andra kända konstnärer. Själv kom jag in i verksamheten 1988 och lärde mig jobbet genom att vara med på utställningar och hjälpa till i ramverkstaden. Det var en jätterolig tid.

På 2000-talet har det blivit svårare att driva galleriverksamhet, besökarna blir allt färre. Det är bara en liten klick som går runt, och de flesta av dem har redan köpt den konst de vill ha. Därför har många gallerier lagts ner eller hyrts ut till konstnärer som sköter utställningarna själva. Men Elisabeth fortsätter att ordna utställningar, även om det bara blir ett par stycken om året.

Butik, ramverkstad och kursverksamhet

2När Elisabeth tog över galleriet breddade hon verksamheten med försäljning av konstnärsmaterial. Tillverkningen av ramar och passepartouter har hon fortsatt med och det arbetet upptar nu största delen av hennes tid. Kursverksamheten tog Elisabeth in för några år sedan för att förbättra ekonomin. För närvarande pågår en kurs i akvarellmålning ledd av konstnären Ingemar Nyström och en kurs som kallas för Mixed media. Den har en inriktning mot pyssel och leds av Eva Marklund Planeryd.

– Jag får springa mellan ramverkstaden och butiken hela tiden. Arbetet med ramarna tycker jag om och den sociala kontakten med människor är fantastisk. Jag möter folk som jag aldrig skulle träffa annars. Många av stamkunderna är konstnärer eller konstintresserade människor som har blivit mina vänner. Det är många som håller på att måla och skapa och det är jättekul! Det mår vi verkligen bra av. Man går in i en annan värld, och det tror jag är viktigt för oss idag när vi är så beroende av datorer och mobiltelefoner.

Ekonomin och framtiden

Ekonomin är det största problemet i Strand Galleriets verksamhet. Det finns ingen lönsamhet i att sälja konst. Det som trots allt går bra är försäljningen av Mats tavlor och ramtillverkningen. För att öka försäljningen håller Elisabeth och Mats på att utveckla en hemsida som ska göra det möjligt att komma ut på nätet och marknadsföra sig.

– Jag har legat sömnlös många nätter på grund av ekonomin. Man får kämpa och kämpa och måste alltid vara öppen för nya saker för att få det att gå ihop. Det är bara för att det är så himla roligt som jag fortsätter, säger Elisabeth.

Mats konst

Mats har hållit på med någon form av konst ända sedan han var liten. Under tonåren och moppeåldern försvann konstintresset ett tag men i 20-årsåldern fick han tillbaks det. Sedan dess har han ägnat sig åt konst nästan oavbrutet.

5– Jag är i stort sett självlärd men har också gått på konstkurser i Stockholm samt helgkurser och grafikkurser, berättar Mats. På så sätt lärde jag mig vissa tekniker som kräver kunskap och utvecklades så småningom till så kallad konstnär. Utmärkande för min konst, enligt vad folk säger, är att jag har så häftiga färger. Jag målar med akryl, en tacksam färg att arbeta med. Den torkar snabbt, går lätt att måla över och kan ge starka effekter genom att man bygger upp lager på lager och låter de undre färgerna lysa igenom. Jag vill skapa en känsla med hjälp av färger. Det är inte så viktigt vad det föreställer utan det är känslan i målningen jag är ute efter. Sedan händer det att den idé man har när man börjar måla övergår till en annan idé under arbetets gång. Till exempel om man tar paus och upptäcker någon speciell färg eller annat häftigt som man kan bygga vidare på.

Många konstnärer har ett budskap och tar ställning för något eller någon. På 70-talet hade de ofta en politisk agenda men det har inte Mats. Han tycker att måleriet är häftigt i sig och hans ambition är att glädja andra människor.

– När folk tittar på min konst och säger ”vad roligt att se det här” har jag uppnått mitt mål. Och så är det en skön känsla när man själv är nöjd, en form av självtillfredsställelse. Jag tror att det är samma känsla som kidsen får av graffiti.

Konstnärslivet

Mats är glad för att han har ett annat arbete också. Annars skulle hans ekonomiska bekymmer antagligen överskugga nöjet av att vara konstnär. En orsak till att det är så svårt att försörja sig som konstnär är att bildkonsten inte är så populär nu för tiden. I Södertälje är det mest äldre och nästan inga ungdomar som kommer på utställningarna.

– Däremot är det många som håller på med konstnärligt skapande så stans konstliv är ändå ganska livaktigt. Södertälje konstnärskrets har till exempel 90 medlemmar och det är många som går på våra konstkurser. Så man kan säga att intresset för att skapa konst är större än intresset för att se och köpa den.

4

En tavla

Efter intervjun med Mats går vi upp och tittar på hans konst i ateljén. Bland alla tavlor han målat är det särskilt en jag fäster mig vid. Tavlan föreställer ett landskap med ett gulfärgat berg längst ner och en blågrå himmel ovanför. I berget finns en djup klyfta med ett mörkrött innehåll som övergår i svart och ljusgult. Det röda och svarta har antingen runnit ner i klyftan eller vällt upp ur den. Mellan de röda och svarta och de gula och gråblåa ytorna finns en stark spänning. Men vad är det röda och svarta för något? Föreställer tavlan verkligen ett landskap? Det kanske är en symbolisk bild av våra försök att skapa en harmonisk världsbild som ständigt kullkastas av katastrofer? Eller något helt annat.

Text och foto: Göran Rooth

Göran Rooth har varit kommunal utredare i 35 år och har vid sidan av jobbet ägnat sig åt fotografering. Startade eget som fotograf och reporter i vintras. Är särskilt intresserad av att skildra vanliga människors unika liv. Är född och uppvuxen i Hölö och bor nu i ett gammalt trähus mitt i Södertälje.

Lämna en kommentar