Ljusning för anslagstavlan

_DSC2719

En skamfläck för stan. En skräpsamlare. Ett stort skämt. Omdömena om den offentliga anslagstavlan på gågatan är många. Inga av dem är positiva. Förre kulturhuschefen Anders Lerner hade hoppats kunna lämna sitt uppdrag med att äntligen få till en bättre plats för kommunens affischering. Men det gick inte.

Men nu, nu ska det äntligen hända något. Och den som håller i besluten är Anna Persson, landskapsarkitekt på samhällsbyggnadskontoret, stadsmiljöenheten.

Hela gågatan ska renoveras, berättar Anna Persson, inte bara byggas till som sker nu från Nordeahörnet. Nej, den befintliga gågatan ska också rustas upp. Den ska bli mer lättframkomlig och överblickbar och samhällsbyggnadskontoret ska se över sittmöjligheter och hur uteserveringarna ska vara placerade.

– Vi har antagit några övergripande riktlinjer, och i den här upprustningen ingår förstås att se till att vi får en ordentlig anslagstavla, två faktiskt. En där den nuvarande står och så småningom också en i andra änden av gågatan.

Någon tidplan för den här uppsnyggningen finns inte, men Anna Persson räknar med att den kommer att ta ett par, tre år.

Anslagstavla2Ska den gamla anslagstavlan hänga med så länge?

– Nejnej, vi ska ta tag i frågan direkt efter semestrarna och jag hoppas att vi har en ny anslagstavla redan i höst, säger hon. Om det senare visar sig att den måste modifieras eller rent av flyttas när den mer allmänna rustningen sker, ja då får vi ta det.

Så hur ska då den nya anslagstavlan se ut?

– Det är enklare att säga hur jag inte vill att den ska se ut, säger Anna Persson. Inte som det schabrak vi har nu: liggande, rektangulär och ett hinder i folklivet. Jag tänker mig snarare något på höjden, kanske runt och gärna med belysning. Men det viktiga är att den fyller de funktioner som Estrad vill ha.

– Vi pratar med programläggarna på Estrad, det är ju de som ska använda sig av annonsmöjligheten.

En god annonsplats är a och o för kulturförvaltningen, en värdefull plats för annons om olika kulturarrangemang. Ju fler som känner till sådana desto fler kan komma och det är viktigt. För varje krona som kulturförvaltningen lägger ut på artister och andra som ska ha betalt, måste de få in 1:40.

Tänker du på en sådan reklampelare som står bakom gamla rådhuset till exempel?

– Nej, det får nog vara en lite mindre variant, som är lätt att öppna och som passar olika storlekar på anslagen.

Vem ska betala?

– Vi på samhällsbyggnadskontoret har inga öronmärkta pengar för just anslagstavlorna, men väl för hela uppsnyggningen och där får de ingå. Jag tänker mig att vi bekostar själva tavlorna och att det blir kulturförvaltningen som får sköta dem.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

_DSC2718

 

 

 

 

 

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar