Tidsresa på Torekällberget

Nu var det 1864

_DSC4265

Häromdagen var jag i Södertelge. För 150 år sedan. Det är sant! Jag träffade såväl Råbybonden som Anders från Båtsmanstorpet och hans fru. Och riktiga luffare. Och Wendela Hebbe. Till och med en fin karl i hög hatt, som sökte folk till Ekenbergs vagnfabrik.

Nog känner jag mig förflyttad tillbaka till mitten av det förra seklet under Torekällbergets 1800-talsvecka. Var jag går stöter jag på en 1800-taling mitt i sina sysslor eller på väg någonstans och de känns så äkta att det känns fel att upp mobilen för att kolla SMS som kommer. Man kan prata med dem och några av dem stannar också till och berättar, gestaltar sådant som försiggick i lilla Södertelge med 1800 invånare fyra år efter det att järnvägen kom.

_DSC4251

Bonden Pär (Mats Qviström) och pigan Hanna (Marina Svala Nyström).

Vi får oss en bit historia till livs om livet på och kring Råbygården, där bonden Pär strävar på och förbereder slåttern så här veckan efter midsommar bland annat med att sitta och tälja räfsepinnar i solen utanför sitt boningshus. Om luffarna, som vill ha dagsverken hos honom, men vill vara fria. Om pigan Hanna och drängen Nils och deras flört – eller är det ännu allvarligare?

_DSC4295

Årets kärlekspar, drängen Nils och pigan Hanna (Marina Svala Nyström).

Och om Båtsman uppe i backen, som har svårt att få det att gå ihop och dottern hans som är sjuk. Och om Kloka Gumman, Madame (madam, jo jag tackar jag) Lindblom, som är så tjänstvillig med sina iglar och dekokter.

Som publik har man sannerligen fullt upp. När en berättelse är gestaltad och klar, hör man utroparen förkunna i sin mässingsmegafon att det är dags för varieté. Och uppe vid köksträdgården står några tält med kuriosakabinett och vapen att döda de odöda (vampyrer och annat oknytt) med och torkade människohuvuden … och … nej det var för ruskigt.

_DSC4196

I kuriosakabinettet kunde man låta sig skrämmas eller åtminstone förundras av den mumifierade sjöjungfrun med sin vassa tänder (hon måste ju kunna äta rå fisk).

Trollkarlen Arkadia är beredd att börja sin föreställning. Och vilken föreställning han ger! Han har hela tiden tät kontakt med publiken, vuxna som barn. Han är snabb i repliken och rolig på det där tvåbetydelsesättet, som passar en sådan publik. Och under tiden trollar han så det står härliga till, med rep och med sidendukar och med ”Världens äldsta trolleritrick, det 3000-åriga Koppar och bollar” och lurar oss totalt – utom en liten flicka som hörs viska till sin mormor: ”Nu går jag, för han fuskar”.

_DSC4164

Arkadia som utbrytarkung. Remmarna i tvångströjan drogs åt HÅRT av en muskulös man i publiken.

Hans varietékollega Conny The Con Man gör en del läskiga trick med råttfällor och är dessutom loppcirkusdirektör med artister som den tyske Günther von Heinz II, våghals och kanonkung och Sergej Despotin, rysk styrkeloppa.

_DSC4211

Conny The Con Man med sina väldresserade loppor.

Vi får också träffa lärarinnan i Lideby skola, som går runt och berättar om den gemensamma skolan som ska börja till hösten och hoppas att barnen ska få ledigt från sina gårdssysslor åtminstone några dagar i veckan.

Alltihop är så levande, innehållsrikt och så bra utfört av både proffs och amatörer. Jag har nog aldrig varit på något så bra evenemang, som varit så dåligt marknadsfört. Det var tur att jag skulle skriva den här artikeln, annars hade inte jag gått dit. Och då hade jag gått miste om mycket.

_DSC4109

– Jaså, har du problem med magen? Då hjälper nog inte iglar, säger Kloka Gumman Madame Lindblom (Lena Lindell). Men min dekokt på skvattram och lite till – jag säger inte vad – kan hjälpa dig. Utan tvekan.

I publiken finns denna dag de socialdemokratiska kommunalråden Boel Godner och Elof Hansjons.

– Det är bra att man tar till vara det kulturengagemang som finns i stan och att man levandegör de här miljöerna, säger hon som svar på min fråga.

Hon gillar också den här satsningen:

– Ja, vi är angelägna om att vara en kultur- och idrottsstad, ja kultur i det här fallet.

På frågan om kommunen är beredd att satsa pengar på evenemang som detta, svarar hon lite svävande, men absolut inte avfärdande:

– Vi får väl se. Nu ljusnar ju ekonomin.

Text: Margareta Lithén

Foto: Göran G. Johansson

Mer bilder finns på vår Facebooksida!

_DSC4282

_DSC4046

Silhuettklipperskan Lina Persdotter förfärdigar ett porträtt i profil av Astrid, 5 ½ , som tyckte det var jobbigt att sitta still de tio minuter poseringen tog.

_DSC4085

Friherre kallar han sig, lösdrivaren och spelmannen (Bo Lindell), eftersom han lever ett fritt liv och jobbar för mat när han behöver.

_DSC4235

En smed står och smider beslag till vagnen, som står utanför handelsboden. Han har en portabel ässja och jobbet blir riktigt gjort, med rostskydd och allt och han kan berätta mycket om smide. Han heter Micke Maasing, är fd Södertäljebo och nu smed i Rejmyre. Som smedhalva har han sin dotter Tyra.

_DSC4025

Båtsman Anders Östman (Hans Qviström)  har just kommit till Södertelge Nedre från exercisen. Nutidens barn är skeptiska och litar inte på att det är ett riktigt svärd han har. – Men det förstår ni väl barn, att vi inom Kronan inte kan ha låtsasvapen, när vi ska försvara Sverige

Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.

2 Kommentarer till “Tidsresa på Torekällberget”

 1. Tobias Olsson skriver:

  Hej!
  Jag arbetar som Mediapedagog i Malmö och arbetar bl.a. med animerad film till en digital pedagogisk plattform som håller på att utformas i Malmö stad.
  Jag söker just nu efter bra bild på piga och dräng som jag sedan ska animera och som ska fungera som ett bildstöd kopplat till undervisning.
  Hittade din sida och undrar nu om det finns möjlighet att vi skulle få kunna använda oss av någon av dina bilder till ändamålet? Alternativt att du har någon ännu bättre bild som kan illustrera just piga och dräng.
  Tacksam för snart svar.

  Vh
  Tobias Olsson
  Mediapedagog
  Pedagogisk Inspiration

  Malmö stad