Tror på novellen

Noveller är inne just nu. Det behändiga formatet åker lite berg- och dalbana vad gäller popularitet, men att Alice Munroe, en av genrens mästare, tilldelades Nobels litteraturpris i fjol har gjort att den åter välkomnas i finsalongerna. De korta texterna lämpar sig för kvällsläsning, där man hinner läsa klart innan det är dags att släcka kvällslampan eller för den som vill hinna hela historien på pendeln.

Ett förlag som ägnar sig helt åt noveller är Novellix. Det har de gjort sedan 2011 och har hunnit ge ut inte mindre än 52 sådana, styckevis och i fickformat, eller handväskeformat om man så vill.

Senast i serien finns nu fyra ryska klassiker, som många av oss associerar till tegelstenar som tar veckor att sjunka in i. Men de här stora mästarna har också varit inne och nosat på novellens utmejslade form; Fjodor Dostojevskij (En löjlig människas dröm), Michail Bulgakov (Livets stråle), Nikolaj Gogol (En dåres anteckningar) och Anton Tjechov (Fästmön). Finns nu i Novellix behändiga format och är vackert formgivna, dessutom.

Läs mer på novellix.se

Text: Ingrid Sjökvist

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar