Årets 1800-talsvecka i bilder

_DSC0289

Pigan Marina Nyström med barnen Amelia Granlund, Lovisa Granlund, Julian Granlund, Turid Ekefjord, Love Ekefjord och Hedda Malmberg. Fast vänta! En fattas… Busfrön!

För andra året i rad har Torekällberget satsat på 1800-talsvecka. Så nu är det väl tradition. Det är bara att hoppas på ihållande fint väder till nästa år och en tung pengapåse från kommunstyrelsen.
Kulturdelens fotograf Göran G. Johansson flanerade i Bergets 1800-tal under veckans sista dag. Följ med!

Glasätaren

Konsten att hamra sönder en glödlampa; krama skärvorna i handen; stoppa dem i munnen och tugga. Alla åskådare vågar inte titta, men allt slutar förstås – lyckligt.

_DSC0072

Gaston gillar eld och skarpa eggar, när han jonglerar. Här en skarpslipad machete, en köttyxa och en brinnande fackla. Och ett glas vatten på huvudet. För att det inte ska vara för lätt balanserar han under tiden på ett gungbräde.

_DSC0385

Båtsman Hans Qviström kommer äntligen hem till sin familj efter lång tjänstgöring. Här vinkar han adjö till grannen som gett skjuts sista biten.

_DSC0109

Båtsman och hans fru tycker inte att barnen behöver gå i skolan. De har arbete att sköta hemma på gården. Förresten kan de redan läsa. Då ställer nya skollärarinnan till med ett husförhör som visar hur det egentligen förhåller sig.

_DSC0170

Kliva över respektive under käpp är två gamla lekar, visade av Marcus Wande och Jenny Björnå från Telge Glima. Det är betydligt svårare än man tror.

_DSC0187

Kringresande smeder är eftertraktade under 1800-talet. Här är det Micke Maasing, uppväxt i Södertälje, som visar sin yrkesskicklighet.

_DSC0158

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_DSC0191

Nere vid dammen hörs Lena Lindells varma stämma. På bryggan intill sitter maken Bo och kompar på tramporgel.

_DSC0233

Ett brudpar modell 1860 visas upp. Notera brudens smala midja! Det döljer sig en korsett därunder och man hoppas att brudgummen har lite luktsalt i beredskap. Faktum är att Engla Louise och Tom Lernäs är gifta på riktigt och bar dessa kläder på sitt 1800-talsinspirerade bröllop.

_DSC0247

Nytt för året: marknad på torget i Staden. Hantverk, gammalt och nytillverkat som till exempel lergökar eller ”pip i röv” som det heter på 1800-talsska. Mannen i bakgrunden säljer världens starkaste korv. Äter man upp den på fem minuter får man en T-shirt.

_DSC0306

1800-talet bjuder på flera läckerheter. Här bakas ärtpannkaka med fläsk i Råbygården.

_DSC0315

I Båtsmanstorpet visar båtsman själv, Hans Qviström, hur man rostar kaffe över öppen eld i rostjärnet. Sedan bjuder han på nymalet kokkaffe. Riktigt gott!

 

_DSC0326

Vad Emil och Emil gör? Täljer gubbar förstås.

_DSC0330

Båtsmans fru hänger tvätt och väntar smått.

_DSC0338

Att göra en rustik och hållbar gärdesgård kan måhända se lätt ut, men det kräver sina erfarna hantverkare. Störarna ska vara av rätta virket och de ska bindas med granvidjor som fuktas och sedan värms över eld. Då blir de mjuka och följsamma och när de sedan torkar dras bindningen åt ännu mer.

_DSC0345

Den som är snäll får smaka kolbullar. Hur de tillagas? Jo, stek riktigt fett fläsk över öppen eld. Blanda sedan 3 dl rågmjöl med knappt 2 dl vatten och eventuellt en nypa salt. Stek bullarna i fläskflottet. Servera med vattlingon. Ljuvligt!

_DSC0397

På kägelbanan instrueras det. –Rulla klotet riktigt hårt och försök slå omkull så många käglor du kan. Helst alla.

_DSC0118

Länsman Torbjörn Westerberg håller ordning och ser till att alla hittar bra platser.

 

_DSC0406

Kasperteatern Kringelgummans direktör Gustav Gälsing gör en mycket fri tolkning av Rödluvan och vargen.

 

 

 

 

 

 

_DSC0283

Marina Nyström och Turid Ekefjord

_DSC0390

Bort i parken konserterar Sorglösa brunns sextett, för visst är det väl de?

Bildtexter: Margareta Lithén och Göran G. Johansson

Foto: Göran G. Johansson

_DSC0409

Teatervandring

 

Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.

Lämna en kommentar