Årets 1800-talsvecka i bilder

Pigan Marina Nyström med barnen Amelia Granlund, Lovisa Granlund, Julian Granlund, Turid Ekefjord, Love Ekefjord och Hedda Malmberg. Fast vänta! En fattas… Busfrön!
För andra året i rad har Torekällberget satsat på 1800-talsvecka. Så nu är det väl tradition. Det är bara att hoppas på ihållande fint väder till nästa år och en tung pengapåse från kommunstyrelsen.
Kulturdelens fotograf Göran G. Johansson flanerade i Bergets 1800-tal under veckans sista dag. Följ med!

Konsten att hamra sönder en glödlampa; krama skärvorna i handen; stoppa dem i munnen och tugga. Alla åskådare vågar inte titta, men allt slutar förstås – lyckligt.

Gaston gillar eld och skarpa eggar, när han jonglerar. Här en skarpslipad machete, en köttyxa och en brinnande fackla. Och ett glas vatten på huvudet. För att det inte ska vara för lätt balanserar han under tiden på ett gungbräde.

Båtsman Hans Qviström kommer äntligen hem till sin familj efter lång tjänstgöring. Här vinkar han adjö till grannen som gett skjuts sista biten.

Båtsman och hans fru tycker inte att barnen behöver gå i skolan. De har arbete att sköta hemma på gården. Förresten kan de redan läsa. Då ställer nya skollärarinnan till med ett husförhör som visar hur det egentligen förhåller sig.

Kliva över respektive under käpp är två gamla lekar, visade av Marcus Wande och Jenny Björnå från Telge Glima. Det är betydligt svårare än man tror.

Kringresande smeder är eftertraktade under 1800-talet. Här är det Micke Maasing, uppväxt i Södertälje, som visar sin yrkesskicklighet.

Nere vid dammen hörs Lena Lindells varma stämma. På bryggan intill sitter maken Bo och kompar på tramporgel.

Ett brudpar modell 1860 visas upp. Notera brudens smala midja! Det döljer sig en korsett därunder och man hoppas att brudgummen har lite luktsalt i beredskap. Faktum är att Engla Louise och Tom Lernäs är gifta på riktigt och bar dessa kläder på sitt 1800-talsinspirerade bröllop.

Nytt för året: marknad på torget i Staden. Hantverk, gammalt och nytillverkat som till exempel lergökar eller ”pip i röv” som det heter på 1800-talsska. Mannen i bakgrunden säljer världens starkaste korv. Äter man upp den på fem minuter får man en T-shirt.

I Båtsmanstorpet visar båtsman själv, Hans Qviström, hur man rostar kaffe över öppen eld i rostjärnet. Sedan bjuder han på nymalet kokkaffe. Riktigt gott!

Att göra en rustik och hållbar gärdesgård kan måhända se lätt ut, men det kräver sina erfarna hantverkare. Störarna ska vara av rätta virket och de ska bindas med granvidjor som fuktas och sedan värms över eld. Då blir de mjuka och följsamma och när de sedan torkar dras bindningen åt ännu mer.

Den som är snäll får smaka kolbullar. Hur de tillagas? Jo, stek riktigt fett fläsk över öppen eld. Blanda sedan 3 dl rågmjöl med knappt 2 dl vatten och eventuellt en nypa salt. Stek bullarna i fläskflottet. Servera med vattlingon. Ljuvligt!

På kägelbanan instrueras det. –Rulla klotet riktigt hårt och försök slå omkull så många käglor du kan. Helst alla.

Kasperteatern Kringelgummans direktör Gustav Gälsing gör en mycket fri tolkning av Rödluvan och vargen.
Bildtexter: Margareta Lithén och Göran G. Johansson
Foto: Göran G. Johansson
Margareta Lithén
Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.
Föregående artikel Elever har gjort handbok om lyrik
Nästa artikel Grafikens hus till Södertälje