Biofrågan insomnad

_DSC6555

Estradscenen i Stadshuset som biograf.Eurostar hyrde in sig där en tid.

 

Bor man i Södertälje och vill gå på bio åker man antingen någon annanstans eller inväntar filmerna som visas på Estrad. Någon komersiell biograf har kommunen inte. Så har det varit i fler år nu. Och så verkar det kunna förbli.

För några år sedan försökte filmföretaget Eurostar etablera sig också i Södertälje och öppna en riktig biograf. Men de förhandlingar med kommunen och fastighetsägare som då fördes ledde ingenvart. Några aktuella planer på att återuppta samtalen finns inte, säger Rickard Liljedahl på Eurostar.

Sprack på hyran

– Det går inte att driva en kommersiell biograf med samma marknadshyror som en affär i centrum. En biograf står ju, hur frekventerad den är, tom stora delar av dygnet.

Redan i februari 2011, då Kulturdelen återgav en intervju med Rickard Liljedahl berättade han att enda chansen är lägre hyror. En förhoppning då var att en biograf skulle kunna användas av till exempel kommunen vid tider utanför ordinarie filmtider.

– Ja, det stämmer, de skulle kunna visa skolbio på dagarna till exempel, eller använda den till annat. Huvudsyftet med biografen måste dock vara bio.

Så blev det nu inte.

I stället etablerade sig Eurostar i slutet av oktober 2013 i Gnesta, i en befintlig biografsalong som inte hade stått tom så väldigt länge, utrustade den med modern och ny teknik och helt nyligen också med nya och rymliga skinnfåtöljer.

– Den lokalen, Elektron, är från början byggd, någon gång på 50-, 60-talet  som kombinerad biograf, teater och samlingslokal. Att det funkar för oss att driva biograf där beror på kommunens inställning. Vi betalar bara en del av hyran och då i förhållande till att vi visar film bara tre, fyra dar i veckan.

Hyra och takhöjd

De lokaler som Eurostar diskuterade tidigare med Södertälje var gamla Posten vid torget och övervåningen på Åhlénshuset, ingen av dem optimal.

– Det är inte bara hyresnivån som måste vara rätt, säger Rickard Liljedahl, lokalen måste framför allt ha ordentlig takhöjd så att det går att få in en stor filmduk.

Att den tidigare biografen i Lunahuset tvingades lägga ner berodde, enligt Rickard Liljedahl, på hyresnivån.

– Den lokalen var dessutom inte särskilt bra. Det är ont om bra biograflokaler i Södertälje, säger Rickard Liljedahl.

– Just nu finns inga konkreta planer på en etablering för vår del, men om det skulle yppa sig ett bra tillfälle så har vi inget emot att ta upp samtalen igen.

Attraktivt för många

Att det skulle vara svårare att etablera en ny biograf ju längre tiden går utan en sådan, vill inte Rickard Liljedahl hålla med om.

– Nej, jag tror inte att folk hinner vänja sig vid att behöva resa till Heron City eller någon annanstans. Kommer det en bra biograf, eller rent av bättre än de ikringliggande, till Södertälje med ett par, tre salonger så tror jag nog att publiken kommer. Det är värt rätt mycket att slippa resvägen.

Eurostar har biografer på ett femtontal platser i Sverige.

Text: Ingrid Sjökvist

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar