DEBATT: Vad vill vi ha Orionkullen till?

_DSC0439

Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstått vad protesterna mot nybygget på Västra Kanalgatan/Köpmangatan gäller.  Det har framgått av debatten att många är emot ett bygge här överhuvudtaget, men att många andra är emot ett sju våningar högt hus på denna plats.
Den senare kritiken är inte svår att förstå, men jag är eventuellt beredd att acceptera ett sådant med tanke på de fördelar det kan ge på andra sätt.

Hur många Södertäljebor vistas ofta på Orionkullen? Själv går jag nästan aldrig dit upp. Trappan i slänten är allt annat än en trappa. Visst kan trappor i allmänhet vara krävande, men oproportionerliga trappor som denna är oproportionerligt jobbiga.
Man kan gå den andra vägen och det gör jag när jag vill gå dit, trots att jag nästan alltid måste vara beredd på att hoppa undan för de bilar som vill upp på parkeringen utan att fördenskull vilja besöka något på kullen.

Är det mörkt, som under en stor del av året, vill jag inte ta den vägen heller.
Hur många är som jag och avstår från besök?  Annat än på vernissager verkar inte Södertälje Konstnärskrets’ underbart fina galleri ha så många besökare.

Vad vill vi ha Orionkullen till? Mer än ett blickfång?

Jag vill att Orionkullen verkligen ska bli tillgängligt.
Jag vill att Orionkullen ska vara en del av en levande stad.
Jag vill att centrala Södertälje inklusive Köpmangatan ska vara levande också sedan butikerna stängt.
Jag vill att Orionkullen ska vara en kulturell oas i detta levande centrum med bokcafé i annexet, kulturhus med restaurang ut mot kanalen, bilfri park på ”skolgården” kanske med lekskulpturer.

Om det krävs ett bostadshus – gärna med hiss till kullen för den som inte har möjlighet att gå – så tycker jag att det är värt det. Går det att stanna vid fem våningar, vore det toppen – gärna hyresbostäder.

Text: Margareta Lithén

Foto: Göran G. Johansson

Margareta Lithén kom till Södertälje som fyraåring. Efter Journalisthögskolan jobb på bl a Norrbottens-Kuriren och Sydöstra Sveriges Dagblad, Radio Södertälje och som frilans. Margareta är också sångerska och har framträtt med några visprogram i Södertälje med ganska vid omnejd.

Lämna en kommentar