Det fria ordet

Bild 1

 

Att du, kära läsare, kan ta del av just de här raderna beror på principen ”det fria ordet”. Den ger oss rätt att ge ut en tidning där vi kan skriva vad som helst, visa de bilder vi vill, driva med dem vi så behagar och ömka dem som vi tycker är i behov av det. Den ger dig rätt att ta del av det vi skriver, hålla med oss eller bli förbannad, lägga dig i eller tycka till vid köksbordet.

Det här låter ju helt befängt, det är väl klart att det är på det viset. Vem skulle vilja eller kunna hindra det? Så har vi också tänkt, eller rättare sagt så har vi aldrig tänkt; det är något vi har tagit för givet. Ända tills nu när någon har tagit tag i principens fundament och ruskat om det rejält.

Nu är ju inte Kulturdelen särskilt kontroversiell. På sin höjd lyckas vi reta upp någon kommunaltjänsteman eller -politiker då och då. Så vi spelar i en annan liga än de som sticker ut hakan i snålblåsten, de vars uttryck prövas mot en oförstående fiende.

Men det är vårt gemensamma fundament som hotas. Det tycker vi inte om.

Text: Ingrid Sjökvist, chefredaktör

Göran G. Johansson, ansvarig utgivare

Bild: Asterix & Obelix officiella Facebooksida

 

 

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar