Elever har gjort handbok om lyrik

gruppbild

Konsten att skriva dikter – en handbok för nybörjare. Så heter en sprillans ny bok. Författare till den är elever på Wasaskolan i Geneta som under våren har skapat en unik bok i sin Författarskola, den som de varit med på under sina under elevens val-lektioner.

– Detta är ett språkutvecklande projekt med syftet att väcka lusten för språk, sprida språkglädje och inspirera andra, betonar initiativtagaren och ledaren av Författarskolan, Mikhael Mikalides, lärare på Wasaskolan.

– Bokens författare är i åldern tio-tretton år och boken handlar om lyrik. Syftet är att avdramatisera begreppet och få hela Sverige att börja skriva dikter.

IMG_1215

Goda exempel

Med boken vill Mikhael Mikalides visa vilken kapacitet Wasaskolans elever har, lyfta fram Södertälje och genom att låta unga författare framträda vill han inspirera andra barn att läsa och skriva. På så sätt vill han stärka läs- och skrivkulturen.

– Det som är unikt med detta projekt är att eleverna har fått samarbeta med professionella lärare, författare, lektörer, illustratörer och tryckeri.

Sedan sex år tillbaka arbetar Mikhael Mikalides som lärare på Wasaskolan och vid sidan av läraryrket är han även som författare och bokförläggare.

– Jag brinner för att stärka barns läskultur, rättigheter och fantasi, säger han.

Att stärka läskulturen har blivit ett av hans livsprojekt. Som han ser det är alla barn författare och det är de vuxnas ansvar att utveckla deras författarskap.

Den 26 maj hade de releasefest och boken och skolan har redan väckt en del uppmärksamhet.

 

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Eva Häggmark

Boken kan köpas hos alla etablerade internetbokhandlare, bland annat hos Bokus.

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar