Med stort inflytande på kulturlivet

Ombudsman_SusanneDet borde inte vara så tyst som det är. Med en verksamhet som fyller huset med aktiviteter i princip dygnet runt borde det låta och gunga. Men det är tyst. Åtminstone i Helga Henschenrummet längst upp under taknocken här i ABF-huset på Nedre Torekällgatan 7.

Vi träffar ombudsman Susanne Söderling, en doldis med stort inflytande. Det är hon som ansvarar för hela verksamheten i ABF Södertälje-Nykvarn, sedan ett par år tillbaka; studiecirklar och kulturprogram, personal och ekonomi. I en av landets största ABF-avdelningar, i det största studieförbundet i Södertälje-Nykvarn, större än de övriga*) här verkande studieförbunden tillsammans.

– Det är inte så konstigt att vi är störst. ABF har verkat i stan länge och arbetat upp hållbara och långsiktiga kontakter, säger hon. Dessutom är Södertälje en arbetarstad och många söker sig till rörelsens eget studieförbund.

 

Inflytelserika

Nog är de stora, allt. Vid sidan om Södertäljes egen kultur- och fritidsförvaltning torde de vara den största kulturarrangören i kommunen Hör bara här: De samarbetar med ett hundratal föreningar (som når sammanlagt runt 40 000 personer) främst med studiecirklar, 130 000 studietimmar i fjol. Många av dem med syfte att lära ut föreningskunskap, hur man formerar en styrelse, hur man skriver protokoll, rättigheter och skyldigheter.

De både initierar och stödjer kulturprogram, över 2 300 i fjol, utöver alla studiecirklar alltså. Med kommunen eller någon förening som medarrangör, och i egen regi. Föreläsningar, framträdanden. Och utställningar, inte minst. Nu senast med satirtecknaren Robert Nyberg.

_-16

_DSC0379

De driver Spinnrocken, det före detta Frälsningsarméhuset vid västra brofästet, som ständigt hotas av rivning, och som bland annat är hem för flera av Södertäljes många musikgrupper och med en scen som används också av teaterföreningar. Där har de en timanställd rockcoach, den rollen var unik i Sverige när den skapades för några år sedan.

 

Mångmiljonbelopp

De har en egen scenvagn, just nu nedmonterad för vinterförvaring i Järna.

De samarbetar med jazz och bluesföreningen i Södertälje, bluespicknicken på Torekällberget i juni är det många som känner till.

De är 18 anställda och omsätter cirka 29 miljoner. Den enorma verksamheten finansieras av bidrag. Från staten, som ger mest. Från kommunen och från landstinget. Likaså av avgifter och inträden från deltagare, i studiecirklar och kulturarrangemang, och av projektmedel.

– Reglerna för kommunbidraget ändrades i år (se separat artikel, red anm). Det har blivit enklare att hantera, men det har också gjort att ABF får mindre kulturbidrag från kommunen än tidigare och det gör att vi inte längre mäktar med några stora enskilda kulturarrangemang. Det är trist för kulturlivet här.

 

Möjligheter lockade

Susanne Söderling arbetade tidigare hos ABF Södertörn, ett geografiskt sett större område som omfattar både Nynäshamn, Haninge och Tyresö.

– Jag blev ombedd att söka till Södertälje-Nykvarn och det gick liksom inte att säga nej. Jag är väldigt engagerad i folkbildning och kultur och såg att i en stad som Södertälje finns stora möjligheter att ytterligare utveckla verksamheten. Här finns mycket att jobba med. Det är jättespännande.

Södertälje visste hon inte så mycket om när hon väl fick jobbet, mer än ABF-avdelningen, från tidigare regionsamarbete.

– Jo, jag var här i Södertälje som barn hos släktingar och vi var mycket ute i skogen och plockade svamp. Och broöppningarna, dem minns jag förstås.

Hon bor i Tyresö, men funderar på att flytta till Södertälje.

– Det är fint här. En riktig stad.

 

Skrivarcirklar

Nytt för i år i ABF:s regi är läse- och skrivarcirklar. Just skrivarcirklar klappar Susanne Söderlings eget hjärta lite extra för. Hon var själv med och startade en av landets första, 1983, och då med medverkande författare som Margareta Sarri, Hans Lagerberg och Inger Alfvén som cirkelledare.

Nytt är också konstskolan för barn, som finns i det här myllrande ABF-huset, som förresten nu i vår kommer att få ett eget kafé, öppet för dem som ändå besöker huset.

– Vår danstudio Jam, som lockar hundratals ungdomar, är fulltecknad och därför har vi tagit in dem hit på måndagar och tisdagar. Våra två stora salar, där vi brukar ha föreläsningar och föreningsmöten, står aldrig tomma.

– Det är bra. Det här huset ska lysa jämt.

 

Nyanlända

I huset håller också Afrikagruppen till, Telge Fotoklubb, många av språkcirklarna för nyanlända till Sverige, där svenskan kombineras med samhällskunskap. Många av ledarna är pensionerade lärare. Dessa cirklar riktar sig till dem som inte ännu har hunnit börja SFI, Svenska för invandrare.

– I våras annonserade vi efter volontärer i vårt studieprogram och glädjande nog var det många som hörde av sig och som nu är i gång med grupper. För närvarande tjugo grupper med 250 deltagare.

– Behovet är ur stort som helst. Ett femtontal personer varje vecka knackar på här och vill lära sig svenska.

Just nyanlända har ABF bestämt sig för att satsa extra på. Men pengarna för ändamålet räcker bara över sommaren, avslöjar Susanne Söderling, sedan måste det komma projektpengar.

– Man får ju inte arbeta innan man fått uppehållstillstånd. Det är ju inte klokt, menar hon, då handläggningstiden drar ut på tiden för de flesta. Av dem som kommer är många vana att arbeta och driva företag. Många är också välutbildade och har lätt att lära nya språk.

 

Spritt i hela kommunen

Men all ABF-verksamhet är naturligtvis inte förlagd till huset vi sitter i, då skulle det sprängas. Nej, de flesta studiecirklarna finns på annat håll i kommunen, i lokaler ute i bostadsområdena, i föreningar.

– I Järna håller vi på att växa ur våra lokaler, trots att vi där hyr in oss också i Gula Villan för framför allt danskurserna. I Hölö samarbetar vi med Kyrkskolan. I Nykvarn med biblioteket med bland annat författarbesök, och lunchmusik.

En titt i vårens programblad visar hur spridda både medarrangörerna och lokalerna är, särskilt för kulturarrangemangen, ABF finns ”överallt”: Saltskogs gård, S:ta Ragnhildsgården, Trombon, Qulturum Sländan i Nykvarn, Luna kulturhus. Årby loge i Enhörna, Estrad, Råby hage, Wendela Hebbes hus, Hagabergs kapell, Sagateatern. Har vi glömt någon offentlig lokal så finns de i alla fall där med, det kan man vara nästan säker på.

 

Utveckling

Utveckla verksamheten ytterligare, sa du tidigare. Hur då?

– Integration, svarar hon utan att tveka.

– Det viktigaste vi har framför oss, den ska vi medverka till på olika sätt. Vidare mer verksamheter i ytterområdena, inklusive Järna. Mer skapande verksamhet för människor med funktionsnedsättning, förutom konstskolan och teatern som vi har drivit länge. En av ABF:s grundbultar är ju allas lika värde och den filosofin genomsyrar våra arrangemang.

– Vi vill finnas till för alla, och samtidigt ge mest till dem som fått minst. Vi vill ta tillvara varje individs intressen och behov så att hon eller han kan förverkliga sina drömmar, skapa och ta del av kultur och bilda sig en egen uppfattning om samhällsfrågor.

Precis så står det också i deras programförklaring.

 

Och så det där med film

Södertälje har visserligen ingen egen regelrätt biograf längre, men det visas film på många ställen, förutom på Estrad och i Mölnbo som Kulturdelen tidigare har berättat om. I ABF:s regi på flera platser. Utan popcorn och reklamfilm**).

 

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Göran G. Johansson

 

*) Studieförbundet Vuxenskolan, Bilda, NBV, Folkuniversitetet, Studiefrämjandet Söderort, Sensus och Medborgarskolan. Alla med lokalkontor i Södertälje, förutom Sensus och Medborgarskolan.

 

**) I ABF:s regi visas film på följande ställen:

I ABF-huset för medlemmar i filmklubben, onsdagar och torsdagar.

Kulturcentrum i Hölö kyrkskola, nystartad filmklubb, torsdagar.

Futurum i Järna varje måndag för allmänheten

Gröna Oasen i Järna, som visar så kallad tankeväckande film varannan fredag med efterföljande diskussion, för den som vill vara med på en sådan.

Lunaträffen, för seniorer, varje fredag

Mötesplats Bergvik, för seniorer, var tredje vecka

Afrikagruppen fyra, fem gånger under våren i ABF-huset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

1 kommentar till “Med stort inflytande på kulturlivet”

  1. Peter Ehrnst skriver:

    Grattis ABF Södertälje-Nykvarn! Ni har verkligen lyckats rekrytera en eldsjäl som brinner för kulturen. Dessa eldsjälar betyder så väldigt mycket som en motvikt i vårt moderna genomkommersialiserade samhälle, Susanne, jag hoppas du vår ökade resurser så att du kan fortsätta att utveckla kulturlivet i Södertälje och Nykvarn till glädje för både nya och gamla invånare.