Nya toner i kyrkan

Ny kyrkorgel

S:ta Ragnhildskyrkan, som varit stängd en längre tid för renovering, återinvigs söndagen den 29 mars. till dess är dock inte orgeln helt färdig, så den får sin alldeles egna invigning ett par veckor senare.

– Själva piporgeln blir klar till invigningen, säger organist Martin Olsson.

Den håller just nu på att stämmas, ett arbete som tar en månad.

– Jag har provat den till viss del, säger han, det kommer att bli skitbra!

Det som inte hinner bli klart är den nya och digitala utbyggnaden av spelbordet. I stället för att bygga fler pipor lägger man alltså till pipljud digitalt och då med orgeltoner direkt hämtade från många av de bästa orglarna i världen. Så här gör man numera för att tekniken helt enkelt gör det möjligt. För S:ta Ragnhildskyrkans del skulle det heller inte gå att bygga ut den nuvarande orgeln med fler traditionella pipor, de får inte plats.

– Den nya orgeln får fler solostämmor och stråkstämmor och kommer att kunna användas ungefär som en orkester, också med större möjlighet att variera ljudstyrkan. Det är mycket häftigt. I maj till exempel ska jag spela Griegs pianokonsert tillsammans med en pianist och då kommer orgeln att låta som om det satt en hel orkester i kyrkan.

 

Martin Olsson spelar på en digital orgel på Marenplan. Foto: Göran G. Johansson

Dammigt värre

Inför renoveringen av kyrkorummet plockades hela orgeln med sina 3 000 pipor ner. 40 års damm (orgeln byggdes 1974) plockades bort och piporna putsades.

– Samma sak med alla luftlådor och pipstockar. De är nu helt genomgångna, det var helt enkelt fruktansvärt skitigt.

Någon städning har aldrig blivit gjord. Det bör annars ske med högst 20 års intervaller, påpekar Martin Olsson, särskilt för en stadskyrka som ligger mitt i trafiken.

Ska det bli så nu, då?

– Vi får hoppas det, det beror väl på hur mycket pengar kyrkan kan avvara för ändamålet.

 

Kan se organisten

Med den nya digitala utbyggnaden har man också satsat på ett extra spelbord och det ska stå längst fram i kyrkan. Bakom en pelare när det inte används. Från det kommer Martin Olsson att kunna spela på den stora orgeln uppe på läktaren ”på distans” så att församling och publik kan sa honom och han dem.

Det extra spelbordet, som byggs i USA, befinner sig just nu någonstans mellan England och Sverige på väg mot Södertälje.

Orgeln invigs den 11 april klockan 18. Då låter Martin Olsson bland andra J S Back få illustrera den nya orgeln och dess möjligheter.

Text: Ingrid Sjökvist

 

 

 

 

 

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar