STA ut från Sagateatern

STA, Södertälje Teateramatörer, har hållit till på Sagateatern vid Maren i 32 år. Men i augusti nästa år står de utan egen scen, vilket också Länstidningen har berättat. Då ska bostadsrättsföreningen Väduren, som de hyr sin teater av, upplåta lokalen till Länsförsäkringars mäklarkontor i stället.

Saga-entré

Sagateaterns entré. Foto: Olof Näslund.

STA har funnits i 55 år, och har genom åren engagerat en enorm mängd barn och ungdomar i Södertälje med sina olika teatergrupper. Idag omfattar verksamheten runt 250 ungdomar.

– Att ha en egen scen är både unikt för en amatörteaterförening och guld värt, säger STAs ordförande, Hans Qviström.

– De flesta amatörteaterföreningar är hänvisade till Folkets hus eller liknande, men vi har haft förmånen att få växa i vår egen teater. Det har gjort en enorm skillnad för oss.

Hårt slag

Bostadsrättsföreningen Väduren kommer att säga upp avtalet i början av nästa år för att STA, med sex månaders uppsägningstid, ska vara ute ur lokalerna sista augusti 2016. Formellt är STA alltså inte uppsagda än, men så kommer att ske, har Väduren meddelat. Kanske lämnar STA teatern till och med redan i vår. De håller på och diskuterar tidpunkten med Länsförsäkringar, som gärna ser att de får tillgång till lokalen tidigare mot att de hjälper STA med flytt och förvaring av en del saker, berättar Hans Qviström.

– Att förlora Sagateatern är ett hårt slag, säger han, ett hårt slag för Södertäljes alla barn och ungdomar, för hela stan. Vi är inte en enda teatergrupp utan femton. Det är svårt att göra det vi gör utan en egen scen. Just nu lägger vi all vår energi på att försöka hitta en ny lokal. Det finns ingen med scen i så det måste skapas en ny på nå något sätt.

_DSC1947

STAs succéföreställning Cabaret från 2014. Foto: Göran G. Johansson.

Många reagerar

Beskedet från Väduren är färskt, så nytt att Hans Qviström i princip bara hunnit meddela Kultur- och fritidsförvaltningens chef Staffan Jonsson och dess högsta politiker, Anna Bohman Enmalm. Gamla medlemmar har ändå hunnit höra av sig och berättat vad teatern har betytt för dem, folk på stan, många känner sig berörda. Flera spontana förslag har kommit, någon aula i en skola, kanske? Nån övergiven lagerlokal?

– Ja, säger Anna Bohman Enmalm, vi fick veta det här av Hans Qviström för bara några dagar sen och vill förstås veta mer. Vi kommer att kalla till möte med bostadsrättsföreningen och med Hans och andra som kan beröras snarast. Jag skulle kunna tänka mig att det här är en förhandlingsfråga.

Staffan Jonsson ska också träffa Hans Qviström som ett första steg och det snart, säger han.

– Om vi inte kan ändra på det här beslutet så får vi försöka hitta en annan lokal på något vis, det är klart.

– Vi upplever i alla fall att kommunen tar det här på största allvar, konstaterar Hans Qviström.

hasse_q01

STAs ordförande Hans Qviström. Foto: Olof Näslund

För sent

Själv tror han att det kan vara svårt att hitta en ny lokal i centrum. Han vill hålla sig så nära som möjligt, i en neutral lokal som inte är inmutad, som han säger, som inte förknippas för starkt med någon annan verksamhet. Att ändra på Vädurens beslut tror han själv inte på.

– Den här förändringen ligger redan på rull.

När Sagateatern omvandlas till kontor behövs en total ombyggnad och då ryker scenen förstås. Eller som Hans Qviström säger:

– Vår arena försvinner från jordens yta.

Men det kommer inte att ske i det tysta. I höst planerar STA en manifestation, inte särskilt för att få vara kvar i Sagateatern, men för att uppmärksamma amatörteaterkonsten i vårt samhälle. Att det är viktigt att kämpa för att den får det stöd den förtjänar. I november, nån gång, hoppas Qviström.

– Då är det i alla fall så mörkt att vi kan ha facklor.

Text: Ingrid Sjökvist

 

 

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

1 kommentar till “STA ut från Sagateatern”

  1. Pia Johansson skriver:

    Varje år får ca 3 500 barn i åldern 2-16 år gå på teater- dans och musikföreställningar på Sagateatern genom kommunens verksamhet Kultur i förskolan och skolan/scenkonst (som jag arbetar med). Läs mer om verksamheten på http://www.sodertalje.se/scen

    Nu undrar vi vart vi ska förlägga dessa föreställningar om inte Sagateatern finns tillgänglig? En så fin och intim teaterscen är svår att finna med den tillgängligheten och det lagom stora teaterrum (ca 90 i publiken) som passar bäst för stadens yngsta medborgare…det här slår hårt mot verksamheten och alla förskolebarn och skolbarn.

    Och vem tar ansvar för det kulturhistoriska perspektivet för Södertälje av denna gammal anrik kulturlokal som Sagateatern är, både som tidigare biograf och nu som teaterlokal?

    Pia Johansson/kulturhandläggare
    Kultur i förskolan och skolan/scenkonst
    Södertälje kommun