Fortfarande osäkert för STA

Saga-entré

Sagateatern. Foto: Olof Näslund.

Den sista februari blir STA, Södertälje Teateramatörer, formellt uppsagda från sin teaterlokal vid Marenplan. Med sex månaders uppsägningstid ska de ha lämnat Sagateatern sista augusti. Om ingen överenskommelse träffats innan dess. Än så länge verkar inget peka på att en sådan är nära förestående.

Det var i september som STA kontaktades av sin hyresvärd, bostadsrättsföreningen Väduren. De ville förvarna teateramatörerna om att det kontrakt som ska förlängas i februari nu i år, inte skulle bli förlängt. Detta för att Väduren ville kunna hyra ut lokalen till Länsförsäkringars mäklarkontor.

Sedan dess har opinionen svallat, samtal förts mellan STA, kommunen och Väduren, och mäklarfirman har dessutom dragit sig ur.

 

Anna Bohman, s_GJ

Anna Bohman Enmalm. Foto: Göran G. Johansson.

Osäkert läge

Än så länge vet ingen hur det blir för STA.

– Förhandlingar pågår, men inget är klart, säger, Anna Bohman Enmalm (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Parterna träffades strax före jul. Jag skulle nog säga att bollen nu ligger hos Väduren.

– Det här är ju en fråga mellan i första hand Väduren och STA, men vi från kommunen är, som bidragsgivare, med i förhandlingarna och stöttar STA. Vill de vara kvar i Sagateatern så vill vi verka för att så blir fallet. Vill de, eller måste de flytta, så ska vi försöka hjälpa dem med nya lokaler.

Det finns ett par alternativ till sådana, säger hon, men vill inte avslöja vilka.

Om förhandlingarna är hon också förtegen.

– De pågår, konstaterar hon.

_DSC2139

Succéföreställningen Cabaret spelades på Sagateatern 2014. Foto: Göran G. Johansson.

 

Mer än pengar

Men att det handlar om pengar är helt klart, Väduren vill höja hyrorna rejält.

– Höjda hyror har STA sagt sig vara beredda att acceptera. Vi från kommunen har också sagt att vi tycker en hyreshöjning är rimlig och är beredda att gå in med mer bidrag. Men inte till några ockerhyror.

Men det handlar om mer än pengar. Vad det är vill Anna Bohman Enmalm inte säga.

– Det finns andra saker också, och de är inte så enkla att lösa, vilka de är kan jag inte berätta förrän allting blir klart.

Vi har inte makten över hur det här slutar. Vi är med på förhandlingarna och erbjuder en massa saker, mer kan jag inte säga.

 

Hoppas

Anna Bohman Enmalm hoppas ändå att det löser sig med Sagateatern.

– STA vill ju vara kvar, och de vill känna att de är välkomna, vilket bygger på en bra relation med hyresvärden och en sådan har de haft i 32 år. Om de kan återskapa den nu så hoppas jag att det löser sig. Vårt intresse är vad föreningen vill.

Inget nytt datum är spikat för vidare förhandlingar, de sker just nu mejlledes, berättar Anna Bohman Enmalm.

 

hasse_q01

Hans Qviström. Foto: Olof Näslund.

STA berättar

Strax efter intervjun med Anna Bohman Enmalm fick Kulturdelen kontakt med Hans Qviström, STA:s ordförande. Han är mitt uppe i repetitionerna av Södertäljerevyn och har bråda dagar. Men visst handlar det om pengar, bekräftar han.

– Vi har fått ett bud från Väduren på en alldeles oacceptabel hyresnivå och har gett dem ett motbud, vilket är detsamma som marknadsmässiga hyror. Det tycker vi är rimligt, säger han.

– Det ligger nu hos Väduren för ett ja eller nej. Jag hoppas förstås att de ska säga ja, men Väduren vill ha ett helt paket i samma uppgörelse. Det handlar om en högre hyresnivå – de har dessutom en ny hemlig spekulant på våra lokaler som är beredd att betala mer än vi, säger de. Det handlar om problemen med deras hus som de tycker att vi ska lösa. Det är nämligen så att grunden behöver pålas, golvet sjunker och det har det troligen gjort ända sedan kommunen byggde Marentrappan. Men att kräva att STA eller KoF, Kultur- och Fritidsnämnden,  ska stå för den renoveringen är som att ha ett hus där taket läcker och kräva att den översta hyresgästen ska stå för reparationen.

 

Vart ska ni ta vägen?

Alternativa lokaler, nej sådana finns inte för tillfället, säger Hans Qviström.

– Vi har letat efter sådana sedan i september, de bör vara flexibla lokaler som inte används till annat så att vi måste plocka undan efter oss hela tiden. Spinnrocken har diskuterats, men det är ABF:s, annexet till Gamla flickskolan använder vi redan för repetitioner, men det är för litet. Just nu försöker vi tänka utanför boxen.

Hans Qviström tror på en tillfällig lösning i väntan på en permanent lösning.

– Men den måste vara mycket tillfällig, ett eller ett par år, om inte vår verksamhet ska påverkas mycket negativt. STA behöver en egen scen.

_DSC3249

Föreställningen ”Röster från själens rum” med amatörer coachade av Operaimprovisatörerna, ett av otaliga gästspel. Foto: Göran G. Johansson.

 

Snäckviken

En permanent lösning skulle kunna vara det planerade nybygget i Snäckviken, säger han.

– Att vi blir ”inskrivna hos Håkan Buller” och är med från början i de planerna och kan påverka vår lokal skulle ju kunna funka.

– Ända från mitt första telefonsamtal till Kultur- och Fritidsnämnden upplever jag att de har tagit vårt lokalproblem på största allvar. De vill ha oss kvar i lokalerna vid Maren, dels för att stödja oss och dels för att området behöver oss. Vi har dem med på resan.

Text: Ingrid Sjökvist

 

 

 

 

 

 

 

 

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar