Grafikens hus drar igång

Kulturchef Staffan Jonsson. Foto: Göran G. Johansson

Hallå där, kulturchef Staffan Jonsson, vad händer med grafikens hus?

– De ska börja med verksamhet i Södertälje nu 2016. Det finns redan en plan på olika projekt, med både konstnärliga och sociala dimensioner. Vilka de är vill jag inte gå in på konkret, de ligger under diskussion.

Men de har ju ingenstans att vara?

– Jodå, de startar sin verksamhet utan egen lokal. På olika platser, det kan till exempel vara på någon fritidsgård eller utomhus, en del av dem i samverkan med lokala konstnärer. De kommer också under 2016 att ha möten med det lokala konstlivet, de har redan haft ett sådant med Södertälje konstnärskrets. Man kan säga att 2016 kommer att vara en förankringsprocess för dem.

Och sen då?

– Sen hoppas vi att de kan flyta in i ett nyrenoverat Grafikens hus.

Var ligger den bollen nu?

– Det är en finansieringsfråga. Huset är i sådant skick att det går att rusta. Det har gjorts två utredningar, dels en teknisk med syfte att utreda byggnadens beskaffenhet och dels en miljömässig för att undersöka om det finns något ohälsosamt i byggnaden, den har ju varit ett gjuteri. Båda utredningarna var positiva så huset går att rusta. Det tycker vi är bra, det är ett kulturhistoriskt hus som vi inte riktigt har vetat vad vi skulle göra av.

gjuteriet02,w

Gamla gjuteriet vid Tom Tits. Foto Olof Näslund

Vad kommer det kalaset att kosta kommunen?

– Ingenting. Vi säljer huset till grafikens hus för 250 000 kronor, de har option på det (förköpsrätt) under 2016. Det är en affär mellan dem och Telge Fastigheter. Grafikens hus ska sedan själva bekosta renoveringen och för det söker de nu medel. Så vitt jag förstår handlar det mest om privata donationer.

Finns det några tankar på någon alternativ lokal?

– Nej, inte nu. Vi får titta på det om det alls blir aktuellt.

Och vad händer då efter 2016?

– Då inviger vi Grafikens hus, förhoppningsvis och då under hösten någon gång.

Hur påverkar Grafikens hus den befintliga konsthallen i Luna?

– Inte alls under 2016, mer än att de nog kommer att samverka på något sätt.

Och efter 2016?

– Det kan jag inte svara på, det är ett nytt budgetår då.

Så Grafikens hus kan komma att påverka verksamheten i Konsthallen då?

– Det kan jag inte svara på nu.

Kan du säga mer om det nu?

– Nej.

Ingrid Sjökvist

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar