LT satsar på kultur igen

x3

Variation. Den är det viktigaste för kultursidorna i Länstidningen. Så säger kulturansvariga Sofia Aldestorm. För jo, LT har en sådan nu.

För ett tiotal år sedan beslöt Länstidningen att dra ner på sin kulturbevakning. Det ledde till protester inte minst inom kultursfären i Södertälje (vilket i sin tur gav Kulturdelen utrymme).

Nu har LT tänkt om och från den 1 november i fjol finns en kulturjournalist på plats. Sofia Aldestorm som ska dela sin tid mellan kulturen, familj och nöjen.

Hon är inte alls ny för läsarna, fast det är inte så många som har sett henne. Hon började på LT så tidigt som 1999 som redigerare och har sedan dess bland annat basat för nattredaktionen och för en rad olika projekt, bakom offentligheten.

Att hon alls hamnade på LT var lite av en slump.

– Jag gick journalistutbildningen på Mitthögskolan i Sundsvall och flyttade sen runt på olika ställen till olika vikariat. Jag var så innerligt trött på flackandet så jag och min sambo beslöt oss för att bli bofasta och vi valde Södertälje och Geneta. Jag hade då ett kort vikariat på Aftonbladet och när det tog slut sökte man en redigerare på LT, där flera av mina tidigare kurskompisar för övrigt fanns.

Skåning

Kultur har hon alltid varit intresserad av, särskilt musik. Hon har sjungit i kör och solo, mest klassiskt. Och hon har fotograferat en hel del.

– Jag kommer från Hästveda i Skåne och där hände absolut ingenting, där fanns inte ens någon ordentlig scen. Jag och min syster var väldigt intresserade av kultur, precis som våra föräldrar, så vi fick alltid abonnemang till scenen i Osby i present. Där såg vi allt, från Riksteaterns uppsättningar till Cullbergbaletten, utan att ibland ha en aning om vad det var vi såg. Men så häftigt det var!

Kultur i Södertäljesofia04,w

Sedan den 1 november ansvarar hon alltså för kulturbevakningen på LT. Hon ska bygga upp den, även om hon inte kan skriva allting själv. Ett par sidor om dan är ett riktmått, men det är svårt att alltid hålla.

Exakt befattningsbeskrivning har hon heller inte fått, utan känner sig just nu för. En omorganisation inom LT är på gång sedan länge och ska vara klar i höst. Ingenting är klart, mer än att kulturen ska få större och självklar plats. Liksom politik och debatt. De hör ihop, menar både hon och tidningsledningen.

– Kulturen kan inte verka utan politiska beslut och politiken påverkas av kulturen.

Gunilla Kindstrand (hon från Röda rummet på teve för flera år sedan) blir chef för Promedia, där LT ingår.

– Jag har redan träffat henne, men nästa vecka ska jag träffa även de andra kulturredaktörerna under ett par dagar i Gävle. Spännande.

Märks redan

Men redan nu är det många av oss läsare som har märkt att kulturen har fått en större tyngd i LT, att den får ta plats och tas bättre på allvar.

– Det är roligt. Det finns hur mycket som helst att bevaka, suckar hon, det är svårt att begränsa sig. Dels har vi det etablerade kulturlivet med Oktoberteatern och kulturskolan och mycket annat. Sen har vi, och det inte minst, allt det andra, ute i bostadsområdena, på alla olika arenor och de är ganska många här i stan. Och där upplever jag en otrolig kreativitet. Information om den sprids mycket genom sociala medier och det är inte alltid vi vet i förväg vad som försiggår. Däremot ser vi tydligt att när vi väl skriver om ett evenemang så delas reportaget just på sociala medier i hög utsträckning.

– Det är en sak vi också tittar på. Vilka händelser passar bäst att förmedla i papperstidningen och vilka passar bättre på nätet?

sofia06,wMer debatt

Sin största utmaning ser hon i att kunna presentera en bra mix av allt vad som händer och spegla den variation hon själv upplever.

Hon har ju själv bott i Södertälje i mer än tio år nu och är också kulturkonsument, även om hon som småbarnsmamma inte har den tid hon skulle vilja för att delta. Vad skulle hon då själv vilja se för utveckling inom kulturlivet i stan?

– Även där en blandning, att det får växa på alla fronter. Och att vi vågar lita på våra många lokala förmågor. Nu har vi Kringelfestivalen här snart, med artister utifrån. Hade vi valt fler lokala artister hade vi också kunnat skapa en bild och känsla av att det är här det händer, det är Södertälje som kan bjuda på allt det här. Kulturnatten, som på sin tid var påkostad och ett sätt att umgås med kulturen i centrum, Pretzeltown, vart tog de vägen?

En annan förhoppning, säger Sofia, är att blåsa liv i kulturdebatten, att på så sätt göra hela beslutsapparaten kring kulturen mer transparent. Och därmed locka till engagemang.

Att hon själv begriper kulturens värde och verkan är tydligt:

– Kulturen, säger hon. Det är livslust, glädje, det är den som kan hjälpa oss att öppna nya perspektiv.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Olof Näslund

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

2 Kommentarer till “LT satsar på kultur igen”

  1. Ingrid Sjökvist skriver:

    Vi bugar och tackar och delar dina förhoppningar!

  2. Margareta Lithén Margareta Lithén skriver:

    Ja visst har vi som läser LT märkt att de numera satsar på kultur – något som ni fyra som startade kulturdelen.nu ska ta åt er äran av – åtminstone till en del. Visserligen verkar kulturen få en allt större del i media och i politisk debatt, men just i Södertälje tror jag att kulturdelen. Nu har haft stor påverkan. Själv är jag så optimistisk att jag tror att kulturpolitik kommer att ta en ordentlig plats i valet 2018.
    Heder åt LT. Och kulturdelen.nu