Sagan slut för Saga

Saga-entré

Nej, någon fortsättning för STA på Sagateatern blir det inte. Det berättar Hans Qviström, som leder STA, Södertälje teateramatörer.

STA sades upp från Sagateatern förra året av bostadsrättsföreningen Väduren, som äger huset. En sådan uppsägning innebar oftast att ett nytt kontrakt ska förhandlas fram, men Väduren flaggade också för att de ville hyra ut lokalen till annan hyresgäst.

Förhandlingar mellan STA och Väduren har ägt rum och resulterat i ett nytt kontraktsförslag från Vädurens sida.

hasse_q01– Vi har inga som helst ekonomiska möjligheter att gå med på deras förslag, så vi ser ingen annan möjlighet än att tacka för oss, säger Hans Qviström.

– Med kontraktsförslaget finns en så kallade gränsdragningslista och den innehåller bland annat brandsäkerhetsföreskrifter och ansvarsfördelning av underhåll. Det är kostsamma saker som vi inte har ekonomiska förutsättningar att klara. Väduren vill återställa lokalen i ursprungligt skick och för att det ska kunna ske måste en antikvarie delta och vad det kommer att kosta oss har vi ingen aning om. Så dessvärre, vi måste dra oss ur.

Flera långsiktiga alternativ

Så vad händer nu?

– Bollen ligger nog hos Väduren. Vi hoppas på förlängd uppsägningstid, vi har ingenstans att ta vägen. Men det är ett kortsiktigt önskemål, ut åker vi, de vet vi. Och vi räknar med att behöva vara scenlösa i åtminstone ett år.

– Vi har pratat med ABF om att kunna få nyttja deras scen i Spinnrocken ett kort tag, men det är ingen långsiktig lösning. Vi har kollat på andra kommunala lokaler i city, men där händer så mycket nu när slussen byggs om och alla husbyggen, så det är svårt att få en överblick. Att ställa i ordning en fungerande scen i en lokal där det inte redan finns en sådan är inte gjort i en handvändning. Det är mycket som ska klaffa med sceningångar och sådant.

Det finns en del mer långsiktiga alternativ, avslöjar Hans Qviström

– Ett är Lotsudden, där det ska byggas nån sorts kulturpark. Där skulle vi kunna vara med från början. Vi har annexet uppe på Orinkullen, hela flickskoleområdet är intressant. Vi har Snäckviken där det skulle vara fint att få bidra med att få lyfta barn- och ungdomsfrågorna med en STA-scen.

Tjänstemän engagerade

– Anna Bohman (ordförande i kultur- och fritidsnämnden, S) har varit med vid något möte, men annars är det tjänstemän vi för samtalen med, både på Kultur- och fritid och på Telge Fastigheter. Men de har ju rätt mycket att göra på KoF nu, så man får vara glad om man får en timme eller två med dem.

Hasse Qviström är ändå övertygad om kommunens goda vilja.

– Javisst. De vill lösa det här för oss, det är jag övertygad om. De inser att STA är en viktig institution i Södertälje.

– Och visst, vi kan gästspela under kort tid på andras scener, men sen måste vi ha en egen att rumstera fritt i. Allt annat är otänkbart.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Olof Näslund

Olof Näslund, verksam som frilansfotograf i över tjugo år. Medverkat i flera dagstidningar inklusive Länstidningen, bransch- och organisationspress, illustrerat böcker, produkt- och matfotografering, plåtat för de stora företagen i Södertälje. Folkmusiker på fritiden och har spelat en del amatörteater. Du kan läsa mer om Olof och hans arbete på hans webbsida: Reportagebyrån

Lämna en kommentar