Kulturen nämndes inte

 

Södertälje ska växa norrut. Det hoppas stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller (S), som tillsammans med centrumutvecklaren Isak Eriksson i Länstidningen har presenterat långtgående visioner. Restauranger, gallerior, affärer och krogar. Inte ett ord om kultur.

 

Hallå, Håkan Buller, vad har ni tänkt in för kulturaktiviteter i den presenterade visionen?

– Gjuteriet är en sådan del, det ligger på den sidan om stan.

Men i skisserna ni har presenterat?

– Det som vi har presenterat är ett koncept för hur utvecklingen skulle kunna se, och det ska succesivt fyllas med innehåll. Av kommunala aktörer och privata investerare. Det är klart att kulturen kan få plats där, absolut. Det är ju inte så att det vi inte nämner inte är aktuellt. Det var mer vi inte nämnde i den intervjun, spontanidrottsplatser till exempel. Alla de här delarna är viktiga när man utvecklar en ny stadsdel.

Kommunen har i flera sammanhang betonat att kulturaktiviteter måste finnas med i planering av nya delar, redan från början. Men det har ni inte gjort här?

– Det är ju inte riktigt sant. Det vi har presenterat är en konceptstudie, inte ett program, inte en detaljplan. Konceptet omfattar ett antal byggnader, men det är inte definierat vad de kommer att innehålla.

– Nu är det faktiskt upp till alla som är engagerade i kulturfrågorna att komma med idéer för att fylla byggnaderna med innehåll.

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Olof Näslund

 

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

3 Kommentarer till “Kulturen nämndes inte”

 1. Göte Franson skriver:

  Sorgligt!
  Tack för alla fina reportage ni levererat.

 2. Göte Franson skriver:

  Sorligt!
  Tack för alla fina reportage ni levererat.

 3. Gunnar Fijal skriver:

  ”Restauranger, gallerior, affärer och krogar” – inte mycket för en fattigpensionär.