Stark bok om hedersvåldet

Mats Berggren, författaren med rötter i Södertälje, har kommit ut med en ny bok. ”Din syster måste dö” heter den och den torde vara en av hans bästa böcker.

 

Mats Berggren har tagit sig an något så svårt som hedersvåldet. Och han gör det så skickligt att vi som läsare förstår hur komplext det fenomenet är. Vi förstår dottern, som efter att äntligen, äntligen, ha lyckats fly från den fängelseliknande situationen i hemmet, ändå längtar tillbaks så mycket att hon återvänder. Och då till en till synes säker död. Vi förstår hennes bror, som av släkten utsetts att döda sin syster. Vi förstår kuratorn och anställda på jourhemmet som vill hjälpa flickan. Vi förstår mamman som böjer sig för beslutet männen omkring henne har fattat. Och vi förstår faktiskt också pappan, som slår och kontrollerar sin dotter och som inte ser någon annan utväg än att hon måste dö.

Detta är en stark bok om ett fenomen som många runt oss lever i idag. Den riktar sig främst till ungdomar, men som vuxen har man stor behållning av läsningen. En viktig bok!

Text: Ingrid Sjökvist

Foto: Olof Näslund

 

Journalist och författare. Skriver reportage och artiklar på eget och andras initiativ, ofta om människor i arbete eller deras boende, gärna med miljö- och samhällsperspektiv. Språkgranskar andras texter. Är redaktör för antologier. Leder skrivarkurser. Håller i berättarkaféer och är litterär lektör. Skriver då och då en novell. Kan tala baklänges och dessutom klanderfri skånska.

Lämna en kommentar